Κροατία: Οι ποδοσφαιριστές δεν θα γονατίζουν στους αγώνες του EURO 2020

Κροατία: Οι ποδοσφαιριστές δεν θα γονατίζουν στους αγώνες του EURO 2020

Όσον αφορά την γονυκλισία στους αγώνες του EURO 2020, η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δημοσίευσε δήλωση την Πέμπτη.

Πριν από τον αγώνα προθέρμανσης στις Βρυξέλλες την Κυριακή, η Κροατία στάθηκε και παρακολούθησε τους παίκτες του Βελγίου να γονατίζουν, κάτι που οδήγησε αμέσως σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην Αγγλία, όπου οι παίκτες του Gareth Southgate έχουν δεσμευτεί να κλίνουν γόνατο σε κάθε παιχνίδι του Euro 2020, δείχνοντας τη δέσμευση τους στη συνεχιζόμενη στάση τους κατά του ρατσισμού.

Η είδηση ότι η Κροατία δεν θα γονατίσει πριν τους αγώνες της αναπαράχθηκε στα αγγλικά μέσα χθες, ιδιαίτερα στη The Daily Mail.

«Η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η εθνική ομάδα της Κροατίας καταδικάζουν έντονα κάθε μορφή διάκρισης. Σεβόμαστε επίσης το δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε οργανισμού να επιλέγει τις περιστάσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει θέση κατά του ρατσισμού και / ή άλλων μορφών διακρίσεων.

Η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πιστεύει ότι οι παίκτες έχουν δικαίωμα στη δική τους γνώμη για αυτά τα θέματα και ότι έχουν επίσης το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας της Κροατίας αποφάσισαν από κοινού πριν από τον φιλικό αγώνα εναντίον του Βελγίου ότι δεν θα κλίνουν το γόνατο και στάθηκαν με σεβασμό στη σιωπή κατά τη διάρκεια του γονατίσματος των Βέλγων συναδέλφων τους. Η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σέβεται τη στάση τους σχετικά με αυτό και δεν θα επιβάλει να κλίνουν το γόνατο ως υποχρέωση στους Κροάτες παίκτες, καθώς αυτή η χειρονομία δεν έχει συμβολικούς δεσμούς με την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στο πλαίσιο του κροατικού πολιτισμού και της παράδοσης.

Γενικά, πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι το γεγονός ότι οι Κροάτες διεθνείς έχουν συμπεριφερθεί με σεβασμό σε όλη τη σταδιοδρομία τους και ότι έχουν δείξει μέσω της συμπεριφοράς τους ότι σέβονται όλα τα άτομα, τους αντιπάλους και τους συμπαίκτες, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, την κοινωνική κατάσταση, εθνικότητα ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, που είναι μια αξία που προωθεί επίσης η Κροατική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Δεν απαιτείται γονυκλισία πριν από έναν αγώνα από τα πρωτόκολλα της UEFA./ibna