Οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ, ενώ επιθυμούν στενότερες σχέσεις με την Ρωσία, σύμφωνα με έρευνες της Areda

Οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ, ενώ επιθυμούν στενότερες σχέσεις με την Ρωσία, σύμφωνα με έρευνες της Areda

Η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων δεν εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η δημοσκόπηση διεξήχθη με 2.477 συμμετέχοντες μεταξύ 7-8 Ιουνίου από την Areda Survey.

Περίπου το 90,3% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία σε περίπτωση πιθανής διαμάχης, ενώ το 51,7% δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Συμμαχία εκμεταλλεύεται την Τουρκία για τα δικά της συμφέροντα.

Ως απάντηση στην ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας, το 84,6% είπε όχι, ενώ το 15,4% είπε ναι.

Εν τω μεταξύ, το 55,7% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το ΝΑΤΟ όσον αφορά για το να θα σταθεί δίπλα της σε περίπτωση εισβολής στην Τουρκία.

Η Τουρκία προσχώρησε στη στρατιωτική συμμαχία 29 χωρών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης το 1952.

Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την Areda Survey μεταξύ 1-3 Ιουνίου με τη συμμετοχή 2.100 ατόμων έδειξε ότι το 78,9% των συμμετεχόντων προτιμούν τη Ρωσία ως τον κύριο εταίρο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, εάν η εναλλακτική επιλογή ήταν οι ΗΠΑ.

Ενώ το 35,5% των συμμετεχόντων περιέγραψε τις ΗΠΑ ως «αναξιόπιστες», το 18,3% χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως «στρατηγικό εταίρο». Από την άλλη πλευρά, το 58,2% των συμμετεχόντων περιέγραψε τη Ρωσία ως «στρατηγικό εταίρο».

Οι ερωτηθέντες φάνηκαν ομοιόμορφα μοιρασμένοι, καθώς και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις δύο χώρες θεωρούνται ως εχθρικές, καθώς το 11,4% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι «εχθρικές» σε σύγκριση με το 12,4% όταν γίνεται αναφορά για τις ΗΠΑ.

Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης “ναι” με ποσοστό 64,1% στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία κατά την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής;»

Όταν ρωτήθηκε στην έρευνα, «Πιστεύετε ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά τη διεξαγωγή της εξωτερικής της πολιτικής;» Το 73,2% των πολιτών είπε «όχι».

Στην ερώτηση εάν επρόκειτο να επιλέξετε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, «Με ποια χώρα θα θέλατε η Τουρκία να αναπτύξει περισσότερες σχέσεις;» Το 78,9% επέλεξε τη Ρωσία.

Περίπου το 50,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν άνδρες και το 49,8% ήταν γυναίκες./ibna