Ελλάδα: Γενική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ελλάδα: Γενική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Γενική απεργία πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου στην Ελλάδα ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο φέρνει ριζικές αλλαγές στο 8ωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες και τη συλλογική δράση των εργαζόμενων.

Στην απεργία συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τα συνδικάτα να οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών, προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης και ανοίγει ο δρόμος για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης έως και 4 μήνες μετά την απόλυση. Επιπρόσθετα μέσω ατομικών συμβάσεων ενισχύεται η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, ενώ στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό, ενώ οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πορεύεται στο δρόμο της κοινής λογικής, σε αντίθεση με τα «εργατοπατερικά κόμματα» της αντιπολίτευσης που επέλεξαν το δρόμο του δογματισμού και της εμπάθειας.

Στον αντίποδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν για επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν κατοχυρωθεί μέσα από τους αγώνες του εργατικού κινήματος και προειδοποιούν με κλιμάκωση κινητοποιήσεων αρχής γενομένης της απεργίας της Πέμπτης./ibna