Στις 15 Ιουνίου η συνάντηση Vucic-Kurti, προϋποθέσεις θέτουν Osmani και Hoxhaj

Στις 15 Ιουνίου η συνάντηση Vucic-Kurti, προϋποθέσεις θέτουν Osmani και Hoxhaj

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Πρίστινα θα συμμετάσχει στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι μόνο για την επίτευξη συμφωνίας και αμοιβαίας αναγνώρισης.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο, πρόσθεσε ότι η Σερβία θα πρέπει να ανοίξει τα αρχεία για τους αγνοούμενους εκτός από την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο για συνομιλίες για την αμοιβαία αναγνώριση με τη Σερβία. Πιστεύω ότι θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί η Σερβία στον διάλογο και τι σκέφτεται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συνεργάζεται με τη Ρωσία τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά», δήλωσε η Osmani.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Peter Stano δήλωσε την Τετάρτη ότι ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου.

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti θα συναντηθούν με τον απεσταλμένο της ΕΕ Miroslav Lajcak που μεσολαβεί στο διάλογο.

Ο Enver Hoxhaj, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Πρωθυπουργός Albin Kurti πρέπει να ακυρώσει τη συνάντηση των Βρυξελλών στις 15 Ιουνίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας εάν το Βελιγράδι δεν ζητήσει συγγνώμη για τη «γενοκτονία» στον πόλεμο του 1998-1999.

«Εάν η Σερβία δεν ζητήσει συγγνώμη πριν από τις 15 Ιουνίου, ο Kurti θα πρέπει να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Vucic», δήλωσε ο Hoxhaj, σύμφωνα με το Economja online, όπως μεταφέρθηκε από τον KoSSev.

Ο Hoxhaj υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έθεσε στον Kurti προτού ξεκινήσει ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι: συγγνώμη της Σερβίας και εύρεση στο τι είχε συμβεί στους αγνοούμενους./ibna