Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο ολοκληρώνει τη συζήτηση για το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα

Μαυροβούνιο: Το Κοινοβούλιο ολοκληρώνει τη συζήτηση για το ψήφισμα της Σρεμπρένιτσα

Τα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου συζήτησαν το ψήφισμα για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, το οποίο υποβλήθηκε σε ψηφοφορία από τους βουλευτές Ervin Ibrahimovic, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka και Andrija Popović.

«Υιοθετώντας ένα ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, το Μαυροβούνιο θα δείξει κατηγορηματικά ότι έχει θέση στην κοινωνία των ανεπτυγμένων δημοκρατιών», δήλωσε ο βουλευτής του Βοσνιακού Κόμματος Ervin Ibrahimovic, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να αντιμετωπίσει το παρελθόν και να συμφιλιώσει τους ανθρώπους.

Ο Ibrahimović είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος συνεπάγεται ότι το Κοινοβούλιο καταδικάζει και αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες Βόσνιοι.

Το κείμενο του ψηφίσματος, όπως ανέφερε, προέβλεπε επίσης ότι η 11η Ιουλίου θα κηρυχθεί η Ημέρα Μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, ότι θα επιβεβαιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα και ότι οι δημόσιοι θεσμοί θα κληθούν να διερευνήσουν εγκλήματα πολέμου.

«Πιστεύω ότι με την έγκριση του ψηφίσματος σε αυτό το κοινοβούλιο, το Μαυροβούνιο θα δείξει κατηγορηματικά ότι έχει θέση στην κοινωνία των ανεπτυγμένων δημοκρατιών», δήλωσε ο Ibrahimović.

Οι «έντονες φωνές» ακούστηκαν στη συζήτηση για το ψήφισμα, ειδικά από τους εκπροσώπους των σερβικών κομμάτων.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου (DF) Jovan Vučurović είπε ότι ήταν απογοητευμένος επειδή δεν υπήρχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι στη σύνοδο.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, επειδή υπήρχαν «πικρά λόγια» γι’ αυτό στην ίδια την Κυβέρνηση», δήλωσε ο Vučurović.

Σημείωσε ότι το ψήφισμα δεν πέρασε την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ούτε τη Νομοθετική Επιτροπή, και είπε ότι το DF δεν θα ψηφίσει για την έγκρισή του.

«Αυτό το ψήφισμα είναι μια πρόκληση και κατευθύνεται άμεσα εναντίον του σερβικού λαού», πιστεύει ο Vučurović.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μαυροβουνίου Boris Bogdanović είπε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο για ποιο σκοπό ήταν η νέα πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης σχετικά με τη Σρεμπρένιτσα, «εκτός εάν πρόκειται για ανάκαμψη και αύξηση των εντάσεων».

«Η Σρεμπρένιτσα και άλλα εγκλήματα εναντίον Μουσουλμάνων, Σέρβων, Μαυροβούνιων, Αλβανών, Κροατών, είναι μια από τις τρομερές συνέπειες της απρόσεκτης πολιτικής της δεκαετίας του 1990″, δήλωσε ο Boris Bogdanović.

Είπε ότι λάτρευε και ότι θα λατρέψει όλα τα θύματα, και ποτέ τους εγκληματίες και εκείνους που αναζωογονούν αυτά τα εγκλήματα με μία ή δύο ψήφους.

Ο βουλευτής του Μαύρου και Λευκού Συνασπισμού, Suada Zoronjić, δήλωσε ότι το ψήφισμα που πρότεινε η BS ήταν «εν μέρει μονόπλευρη, επειδή δεν αναγνώριζε τον ρόλο των εταίρων του συνασπισμού».

«Εκ μέρους του βοσνιακού λαού, λέω ότι ψήφισα υπέρ αυτής της πρότασης στις 28 Δεκεμβρίου, και ότι σήμερα, και όποτε υπάρχει τέτοιο ζήτημα, θα την υπερψηφίσω. Επειδή δεν υπάρχει δίλημμα για μένα – η γενοκτονία έλαβε χώρα στη Σρεμπρένιτσα», είπε ο Suada Zoronjić.

Ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SD) Ivan Brajović είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την SD ότι το πιο φρικτό έγκλημα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε χώρα στη Σρεμπρένιτσα και πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της έγκρισης της πρότασης.

Τόνισε ότι πιστεύει ότι το έγγραφο θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής του DF Strahinja Bulajić είπε ότι αυτό που συνέβη στη Σρεμπρένιτσα δεν ήταν μόνο τα δεινά των Μουσουλμάνων από τους Σέρβους, αλλά μια σειρά αιματηρών επιθέσεων και αντεπιθέσεων από το 1992, που κορυφώθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

«Συμφωνώ με τον ισχυρισμό ότι η Σρεμπρένιτσα δεν θα είχε συμβεί αν η Γιουγκοσλαβία δεν είχε διαλυθεί βίαια κατά της βούλησης του 45% του λαού της, δηλαδή των Σέρβων που αποτελούσαν το 31% του πληθυσμού στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από τον πόλεμο», δήλωσε ο Bulajić.

Ο βουλευτής του DF Slaven Radunović είπε ότι οι βουλευτές ετοιμάζουν μια τροποποίηση του σχεδίου ψηφίσματος στην οποία θα επισημανθεί ότι καταδικάζονται όλα τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επανέλαβε ότι το DF δεν θα υποστηρίξει την πρόταση ψηφίσματος επειδή δεν λέει ότι καταδικάζονται όλα τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία «αλλά η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και άλλα εγκλήματα».

«Μπορώ να πω ότι λυπάμαι εξίσου για κάθε Βόσνιο θύμα, καθώς και για το Σέρβο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι για κανέναν», κατέληξε ο Radunović.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα αποφασίσουν για την έγκριση του ψηφίσματος./ibna