Κροατία: Η αστυνομία συνέλαβε δικαστές

Κροατία: Η αστυνομία συνέλαβε δικαστές

Τρεις δικαστές στην πόλη Osijek, στα βόρεια της Κροατίας, συνελήφθησαν την Τετάρτη για διαφθορά, λόγω κατηγοριών από τον διευθύνοντα του ποδοσφαιρικού συλλόγου Dinamo Zdravko Mamić.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι συλλήψεις των τριών δικαστών του Osijek επιβεβαιώθηκαν από την ομάδα κατά της διαφθοράς και την αστυνομία, χωρίς να αποκαλύψουν την ταυτότητα των συλληφθέντων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε τους Darko Krušlin, Zvonko Vekić και Ante Kvesić, καθώς και τον επιχειρηματία του Osijek Drago Tadić.

Το γραφείο καταπολέμησης της διαφθοράς του USKOK ανέφερε ότι οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αστυνομική υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς (PNUSKOK) και τις φορολογικές αρχές. Η αστυνομία είπε ότι αρκετά άτομα ήταν υπό έρευνα για την υποψία κατάχρησης εξουσίας.

Το Κρατικό Δικαστικό Συμβούλιο (DSV) είχε προηγουμένως κινήσει πειθαρχική διαδικασία εναντίον των Krušlin και Vekić, μετά από σχετικό αίτημα του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Osijek, για κοινωνικοποίηση με τον Mamić, ο οποίος κατέφυγε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν από μερικά χρόνια πριν από την ανακοίνωση μιας μη τελεσίδικης απόφασης για μια υπόθεση στην οποία κατηγορήθηκε για την παράδοση 116 εκατομμυρίων HRK από την Dinamo.

Οι δικαστές τέθηκαν σε αναστολή στα τέλη Μαρτίου εν αναμονή της ολοκλήρωσης των πειθαρχικών διαδικασιών και το DSV εκείνη την εποχή απέρριψε επίσης μια πρόταση της υπεράσπισης του Mamić να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Διοίκησης της Κροατίας Ivan Malenica ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι.

«Η σύλληψη δικαστών σίγουρα ρίχνει μια κακή σκιά στην κροατική δικαστική εξουσία, αλλά δείχνουν επίσης ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι και ότι όλοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράττουν», δήλωσε ο Malenica. Πρόσθεσε ότι οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα ερευνών που πραγματοποίησε η USKOK, η οποία έδειξε ότι η USKOK έκανε τη δουλειά της, παρόλο που είχε επικριθεί.

Ο Malenica επεσήμανε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διοίκησης επεξεργάζεται ένα πακέτο κατά της διαφθοράς τους τελευταίους μήνες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πληροφοριών Ασφαλείας (SOA), του οποίου στόχος είναι η αλλαγή του νόμου για τους ελέγχους ασφαλείας, ο οποίος θα γινόταν για δικαστές κάθε πέντε χρόνια. Εάν προκύψει ανάγκη, οι δικαστές θα ελέγχονται πριν από την προθεσμία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Mamić έστειλε στους ανακριτές του USKOK ένα USB με αποδεικτικά στοιχεία που ενοχοποιούσαν τους δικαστές. Στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την ποινή του δικαστηρίου για εξίμισι χρόνια φυλάκισης, ο Mamić πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στην πόλη Mostar, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κατηγορώντας τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Đuro Sessa και τους δικαστές Vekić και τον Krušlin για διαφθορά και δωροδοκία, και αποκαλώντας τον πρόεδρο του δικαστηρίου του Osijek Zvonko Vrban «εγκληματία που θα απολυθεί αργά ή γρήγορα».

Ο Mamić ισχυρίστηκε ότι ο Vekić εκβίασε χρήματα από αυτόν, ζητώντας του να διορίσει τον επικεφαλής του δικαστηρίου του Osijek County και ότι είχε πληρώσει τον Vekić πάνω από 500.000 ευρώ, τα οποία επρόκειτο να μοιραστεί με τον Krušlin και τον Kvesić./ibna