Το αλβανικό κοινοβούλιο αποπέμπει τον Πρόεδρο Ilir Meta

Το αλβανικό κοινοβούλιο αποπέμπει τον Πρόεδρο Ilir Meta

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αποπομπή του Προέδρου της χώρας Ilir Meta για «σοβαρές παραβιάσεις» του Συντάγματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Απριλίου.

Μετά από μια συνεδρία που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, οι 104 βουλευτές από τους 114 παρόντες σε σύνολο 140, ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του Meta, 7 βουλευτές ψήφισαν κατά και 3 απείχαν. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Αλβανίας που ο Πρόεδρος αποπέμπεται από το Κοινοβούλιο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας την αποπομπή και τα αποδεικτικά στοιχεία για τη σημερινή απόφαση.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Απριλίου, ο Meta κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμμετείχε σε προετοιμασίες για νοθεία στις εκλογές, για συμμαχία με εγκληματικές συμμορίες για να εξαγοράσουν ψήφους και κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν την ψήφο τους.

Η σοσιαλιστική πλειοψηφία ξεκίνησε διαδικασίες για να τον αποπέμψει αμέσως μετά την κατάκτηση της τρίτης θητείας στις εκλογές της 25ης Απριλίου, μετά την υπόσχεση, λίγες μέρες πριν, από τον πρωθυπουργό Edi Rama, και αφού ο πρόεδρος συγκρούστηκε με την πρέσβη των ΗΠΑ ζωντανά στην τηλεόραση.

Έσπευσαν δε να ολοκληρώσουν την απομπή πριν από τις καλοκαιρινές εκλογές και το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, αποφεύγοντας έτσι τις ψήφους της νέας αντιπολίτευσης κατά της αποπομπής του Meta, όταν και θα εισέλθει στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Η πλειοψηφία απαίτησε την απομάκρυνση του Meta λόγω «σοβαρών παραβιάσεων» του Συντάγματος, το οποίο είναι μία από τις δύο πιθανές προϋποθέσεις για την αποπομπή του Αλβανού Προέδρου. Η άλλή είναι όταν «διαπράττει σοβαρό έγκλημα». Ισχυρίστηκαν ότι είχε παραβιάσει την ενότητα του λαού επιτιθέμενος  στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποκινώντας βία ενώ επιτέθηκε και σε ξένους διπλωμάτες.

Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα των Σοσιαλιστών να αποπέμψουν τον Πρόεδρο Meta. Προηγουμένως, έκαναν άλλη έρευνα εναντίον του το 2019 σχετικά με το διορισμό μελών στο Συνταγματικό Δικαστήριο και το διάταγμα που ακύρωσε τις εκλογές της 30ης Ιουνίου. Μετά από ένα έτος έρευνας και μετά από την έκθεση της Επιτροπής της Βενετίας που υποδήλωσε ότι ο Meta δεν είχε διαπράξει σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος, οι Σοσιαλιστές παραιτήθηκαν από την προσπάθεια.

Στην ομιλία του στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία, ο Rama επιτέθηκε στον Meta επειδή φέρεται να «πρόδωσε την αποστολή του», «ταπείνωσε το Σύνταγμα», «κατέστρεψε την ενότητα του λαού», «παραβίασε το διαχωρισμό των εξουσιών» και «ταπείνωσε τους Αλβανούς πολίτες στην ειδική σχέση με τις ΗΠΑ ».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει την απόφαση του Κοινοβουλίου για την αποπομπή του Meta εντός 5 ημερών. Παραμένει ασαφές εάν θα δώσουν προτεραιότητα στην επανεξέταση αυτής της υπόθεσης ή εάν η υπόθεση ενταχθεί στην σειρά, με πάνω από 180 υποθέσεων που αναμένουν να ελεγχθούν.

Το Συνταγματικό δικαστήριο δεν λειτουργούσε σχεδόν για δύο χρόνια λόγω των απολύσεων δικαστών από τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Έγινε πρόσφατα λειτουργικό όταν πριν από 6 μήνες έφτασε σε απαρτία με 5 από τα 9 μέλη του. Έχει τώρα 6 μέλη συνολικά, 3 εκ των οποίων προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Meta και 3 από το Κοινοβούλιο που ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama. Οι υπόλοιποι 3 δικαστές θα πρέπει να προταθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο επίσης αποφασίστηκε από τη μεταρρύθμιση.

Για να είναι επίσημη η αποπομπή, 5 από τα 6 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα πρέπει να υποστηρίξουν την αποπομπή του Meta, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2 δικαστών που προτάθηκαν από αυτόν./ibna