Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν την καταδίκη του Mladić για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου χαιρετίζουν την καταδίκη του Mladić για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου

Η Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου χαιρέτισαν την απόφαση δικαστών του ΟΗΕ που επικύρωσαν την καταδίκη του πρώην Σερβοβόσνιου στρατιωτικού διοικητή Ratko Mladić για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Η Πρόεδρος Vjosa Osmani είπε ότι η δικαστική απόφαση της Χάγης θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια σπάνια υπόθεση απονομής δικαιοσύνης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η περιοχή πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο για να εξασφαλίσει τη δικαιοσύνη των υπόλοιπων επιζώντων και των οικογενειών των αγνοουμένων.

«Όταν βλέπουμε μια ετυμηγορία όπως σήμερα, οι άνθρωποι και οι οικογένειες που βίωσαν αμέτρητα δεινά που διαπράχθηκαν από το γενοκτονικού καθεστώς του Milošević θα νιώσουν ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία τώρα ότι η πρόθεση του Milošević, του Mladić και άλλων που ανήκουν σε αυτό το καθεστώς, ήταν γενοκτονία», δήλωσε η Osmani.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti δήλωσε ότι η ετυμηγορία για την υπόθεση του Mladić υπενθυμίζει ότι πρέπει να σταματήσει η άρνηση της Σερβίας για προηγούμενα εγκλήματα στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. «Ο διαβόητος εγκληματίας πολέμου, Ratko Mladić, γνωστός ως «χασάπης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», καταδικάζεται με ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία. Η Σερβία τον έκρυψε και τον χαρακτήρισε ως ήρωα. Ωστόσο, αυτή η ετυμηγορία υπενθυμίζει ότι η απόρριψη από τη Σερβία για προηγούμενα εγκλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Kurti.

Οι δικαστές των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη επιβεβαίωσαν την ισόβια ποινή για τον Mladić, ο οποίος ηγήθηκε των Σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας 1992-95, απορρίπτοντας όλους τους λόγους της έφεσης του./ibna