Βόρεια Μακεδονία: Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από το VMRO-DPMNE για τις διαπραγματεύσεις Zaev με τη Βουλγαρία

Βόρεια Μακεδονία: Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από το VMRO-DPMNE για τις διαπραγματεύσεις Zaev με τη Βουλγαρία

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία VMRO-DPMNE ξεκίνησε τις προειδοποιητικές διαμαρτυρίες σε τρεις τοποθεσίες στα Σκόπια, μπροστά από το Κοινοβούλιο, μπροστά από το εμπορικό κέντρο “Mavrovka” και μπροστά από το κτήριο της πρώην “Nova Makedonija”.

Οι διαμαρτυρίες έχουν ως μόνη απαίτηση για την κυβέρνηση να θέσει στη διάθεση του κοινού τον λεγόμενο “οδικό χάρτη” για τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία. Το VMRO-DPMNE ισχυρίζεται ότι το δίδυμο Zaev-Buckovski διαπραγματεύεται με την υπηρεσιακή βουλγαρική κυβέρνηση για τμήματα της δήλωσης, η οποία εγκρίθηκε από το βουλγαρικό κοινοβούλιο το 2019.

Ο Αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Vlado Misajlovski, στη διαμαρτυρία μπροστά στο Κοινοβούλιο είπε ότι εάν η κυβέρνηση είναι διαφανής όπως ισχυρίζεται, θα πρέπει να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία.

«Είμαστε εδώ στους δρόμους για να υψώσουμε τη φωνή μας για το δίδυμο Zaev-Buckovski για να πούνε τι διαπραγματεύονται με τη Βουλγαρία. Για να πούνε ποιός είναι ο οδικός χάρτης ή οτιδήποτε άλλο. «Ο Ζάεφ θα παίξει το ρόλο ενός μοναδικού εμπόρου και θα διαπραγματευτεί με την ταυτότητα, τη γλώσσα και τον πολιτισμό», δήλωσε ο Misajlovski.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski σε ζωντανή μετάδοση ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος UMS Sergey Popov συνελήφθη επειδή άρχισε να βιντεοσκοπεί με το κινητό τηλέφωνο, κάτι στο οποίο η αστυνομία αντέδρασε βίαια, διατάζοντας τον να σταματήσει. Τους αντιτάχθηκε με το επιχείρημα ότι βιντεοσκοπούσε δημόσια και δεν έκανε τίποτα παράνομο, και αφού αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή τους, μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα.

Ο Timcho Mucunski αξιολόγησε ότι εάν ο δήθεν οδικός χάρτης ενσωματώνει θέσεις που είναι αποδεκτές από τους πολίτες μας, εάν δεν ενσωματώσει τις θέσεις της δήλωσης του βουλγαρικού κοινοβουλίου, τότε μάλλον δεν πρέπει να φοβάται η κυβέρνηση να πει τι ακριβώς διαπραγματεύεται σε αυτήν τη διαδικασία.

«Το VMRO-DPMNE με την υποστήριξη πολιτών και πολιτικών οντοτήτων απαιτεί υπευθυνότητα, αυξανόμενη εθνική ευαισθητοποίηση και να μην επιτρέψει μια νέα εθνική ταπείνωση που έχει γίνει πρακτική. Ζούμε σε μια χώρα που είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο και σίγουρα η πιο διεφθαρμένη στην Ευρώπη, ζούμε σε μια χώρα όπου οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι κάθε μήνα και μια χώρα που παρακολουθεί την εθνική ταπείνωση», είπε, ανακοινώνοντας νέα διαμαρτυρία τις επόμενες μέρες.

Στη Strumica, η εκδήλωση διαμαρτυρία του VMRO-DPMNE ήταν καταστροφική επειδή συγκεντρώθηκαν μόλις 10 μέλη του κόμματος./ibna