Β-Ε: Επιβεβαιώθηκε η ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Ratko Mladić

Β-Ε: Επιβεβαιώθηκε η ποινή ισόβιας κάθειρξης στον Ratko Mladić

Ο πρώην διοικητής του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ratko Mladić, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από τον Διεθνή Υπολοιπόμενο Μηχανισμό για τα Ποινικά Δικαστήρια (MICT),

Ο Μηχανισμός επιβεβαίωσε την Τρίτη την πρώτη απόφαση.

Σύμφωνα με την δικαστή Prisca Matimba Nyambe, το τμήμα προσφυγών διαπίστωσε ότι τα δικαιώματα του Mladić δεν παραβιάστηκαν από το γεγονός ότι ορισμένα περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στο κατηγορητήριο, καθώς και από τη συμπερίληψη γεγονότων από άλλες υποθέσεις και από το γεγονός ότι υπέφερε από κακή κατάσταση υγείας.

Η δικαστής Nyambe σημείωσε την αντίθετη γνώμη της για όλα τα ζητήματα.

Μιλώντας για την ολοκληρωμένη Κοινή Εγκληματική Επιχείρηση (JCE), με στόχο τη μόνιμη απομάκρυνση των Βοσνίων και Κροατών από το έδαφος της Β-Ε το οποίο αξίωναν οι Σέρβοι, η Nyambe επεσήμανε ότι ο Mladić συνέβαλε σημαντικά σε μια ολοκληρωμένη JCE ​​από τις 12 Μαΐου 1992. Το Εφετείο διαπίστωσε ότι ο Mladić δεν απέδειξε ότι το Επιμελητήριο είχε κάνει λάθος στη μέθοδο του για να εξαγάγει συμπεράσματα σχετικά με την JCE. Ο Mladić δεν απέδειξε ότι το Επιμελητήριο έσφαλε κατά την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων που θεωρούσε απαλλακτικά.

Το ίδιο ειπώθηκε για την τρομοκράτηση και το βομβαρδισμό του Σεράγεβο. Η έφεσή του απορρίφθηκε επίσης σε αυτό το σημείο και επιβεβαιώθηκε η ενοχή του για το JCE για το Σεράγεβο.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο Mladić ήταν ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, καθώς και για τις μαζικές διώξεις σε αυτήν την περιοχή. Η δικαστής Nyambe εξέφρασε επίσης αντίθετη άποψη για το σημείο αυτό.

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Mladić ήταν σε συνεχή επαφή με την έδρα του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και γνώριζε τις επιχειρήσεις στη Σρεμπρένιτσα.

Το Επιμελητήριο απέρριψε επίσης όλες τις καταγγελίες που υπέβαλε η Εισαγγελία, συμπεριλαμβανομένης της «γενοκτονίας σε έξι άλλους δήμους της Σερβικής Δημοκρατίας».

Στις πρώτες αντιδράσεις, οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας εξέφρασαν δυσαρέσκεια ενώ τα συναισθήματα των Βόσνιων ηγετών ήταν αντίθετα.

Η ετυμηγορία, με την οποία το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και το MICT, ως νόμιμος διάδοχός του, τερμάτισαν την τελευταία υπόθεσή τους σχετικά με τον πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοινώθηκε από ένα δικαστικό τμήμα υπό την προεδρία της δικαστής Prisca Matimba Nyambe. Τα άλλα μέλη του δικαστικού σώματος είναι οι Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya και Mustapha El Baaj.

Το δικαστήριο του ΟΗΕ, το οποίο κάλεσε προηγουμένως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), καταδίκασε τον Mladić στις 22 Νοεμβρίου 2017, με ισόβια κάθειρξη στην πρωτοβάθμια απόφαση.

Ο Mladić ήταν Σερβοβόσνιος στρατιωτικός ηγέτης κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995 στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και οι δικαστές της έδρας διαπίστωσαν ότι ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της δολοφονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην ανατολική πόλη της Β-Ε της Σρεμπρένιτσα το 1995, γνωστή ως γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα.

Οι δικαστές της έδρας διαπίστωσαν ότι ο Mladić ήταν υπεύθυνος για εκστρατείες εθνοκάθαρσης εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών της Β-Ε και δολοφονώντας και τρομοκρατώντας αμάχους στην πρωτεύουσα της Β-Ε Σεράγεβο κατά τη διάρκεια των 43 μηνών πολιορκία, στο πλαίσιο σχεδίου για τη σφυρηλάτηση μιας «Μεγαλύτερης Σερβίας» από τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβία./ibna