Μαυροβούνιο: Ο αρχηγός του PzP Nebojša Medojević παραιτήθηκε από βουλευτής

Μαυροβούνιο: Ο αρχηγός του PzP Nebojša Medojević παραιτήθηκε από βουλευτής

Ο πρόεδρος του Κινήματος για Αλλαγές (PzP) και ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, Nebojša Medojević, παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική έδρα.

Είπε στη συνέντευξη τύπου ότι έλαβε την απόφαση να αποσύρει τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους βουλευτές να ασχολούνται και να συζητούν τις τροπολογίες μου. Προφανώς, δεν είναι τόσο σημαντικές, και έτσι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκπληρώσω την υπόσχεσή μου και να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική έδρα», δήλωσε ο Medojević.

Τόνισε ότι δεν συνέγραψε τροπολογίες στο νομοσχέδιο προϋπολογισμού για διαπραγμάτευση και συναλλαγή, αλλά για να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας», αναφέρει ο Pobjeda.

Ο Medojević ανέφερε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες ότι οι ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), Andrija Mandić και Milan Knežević, είχαν συνάψει συμφωνία με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Joanikije, σχετικά με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Ο Pobjeda ανέφερε προηγουμένως ότι ο νέος Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Joanikije Mićović, μεσολάβησε στη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Zdravko Krivokapić και του Δημοκρατικού Μετώπου, σύμφωνα με το οποίο το DF θα ψηφίσει για τον προϋπολογισμό, και σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Δεν ήμουν σε αυτό το δείπνο, ούτε καν προσκλήθηκα. Το DF είναι απολύτως σαφές – σεβόμαστε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC), την ενότητα της και είμαστε έτοιμοι να συμμορφωθούμε με οποιοδήποτε αίτημα όσον αφορά τα συμφέροντά του, την κατάσταση και τη θέση του στο Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Medojević.

Είπε ότι δεν αποδέχεται ότι κάποιος από την εκκλησία μπορεί να επηρεάζει την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, τα θέματα προσωπικού και τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι είναι επιβλαβές και επικίνδυνο για την εκκλησία και την κοινωνία. Όσοι υποστηρίζουν και έχουν τη φιλοδοξία να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις πρέπει να φέρουν την ευθύνη», δήλωσε ο Medojević.

Επεσήμανε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετώπισε λανθασμένα το DF στις εκλογές του Nikšić και του Herceg Novi, «και σαφώς συμπιέστηκε με άλλους συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας”.

«Νομίζω ότι το DF άξιζε τουλάχιστον τον σεβασμό και την ορθότητα και λίγο περισσότερο, έχοντας κατά νου τον αγώνα μας και μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στα συμφέροντα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», τόνισε ο Medojević.

Είπε ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως είπε, είναι «νεκρός».

«Αυτή είναι μια επιπόλαια και ανεύθυνη κυβέρνηση, επιρρεπής σε μυστικές υποθέσεις και θα έλεγα διαφθορά», δήλωσε ο Medojević.

Είπε ότι η κυβέρνηση του Zdravko Krivokapić «οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία χωρίς λάθος».

Σύμφωνα με τον Medojević, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση συγχώνευσε το Υπουργείο Οικονομικών με το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο», τόνισε ο Medojević.

Πιστεύει ότι η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εισαγωγή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την κατάργηση των νομικών κανόνων που προστατεύουν το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Medojević είπε ότι η κυβέρνηση βασίζεται συνεχώς την εξωτερική της πολιτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το «καθεστώς Milo Đukanović».

«Εδώ έχουμε εξαπατήσει τους ψηφοφόρους. Σε γενικές γραμμές, αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει σε έξι μήνες ότι δεν είναι ρεφορμιστική και ότι δεν είναι κυβέρνηση ασυνέχειας», επεσήμανε.

Ο Medojević είπε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανατρέψει το DF και να διατηρήσει τον Đukanović στην εξουσία.

«Το DF δεν θα το κοιτάξει ήρεμα. Αυτή είναι η κυβέρνηση της συνέχειας που οδηγεί το Μαυροβούνιο σε μια καταστροφή», δήλωσε ο Medojević./ibna