Κροατία: Η INA και η MOL θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στην αγορά της Σλοβενίας

Κροατία: Η INA και η MOL θέλουν να αυξήσουν την παρουσία τους στην αγορά της Σλοβενίας

Η INA και η MOL κατέληξαν σε συμφωνία για την απόκτηση του 92,25% του μεριδίου της OMV στην OMV Slovenija d.o.o. Η συναλλαγή περιλαμβάνει 120 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη Σλοβενία ​​και τη χονδρική επιχείρηση της εξαγορασμένης εταιρείας. Η INA κατέχει ήδη μερίδιο 7,75% στην OMV Slovenija d.o.o. και σύμφωνα με τη συμφωνία, η INA θα αυξήσει το μερίδιό της από το τρέχον 7,75% σε 33%.

Η OMV Slovenija d.o.o. λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής με 120 σημεία σε όλη τη Σλοβενία ​​με 4 μάρκες: OMV (108), Euro Truck (4); και Avanti / DISKONT (8). Μετά την εξαγορά, η INA και η MOL θα γίνουν 100% ιδιοκτήτες της αναφερόμενης ιδιοκτησίας. «Αυτή η συναλλαγή θα ωφελήσει επίσης τους πελάτες της INA, οι οποίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν γνωστά ποιοτικά καύσιμα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ουσιαστικά περισσότερες τοποθεσίες στη γειτονική χώρα στο μέλλον», ανέφερε η εταιρεία στο δελτίο τύπου.

Με 48 σταθμούς βενζίνης MOL και 5 σήματα INA στη Σλοβενία, η MOL Group είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο 3 φορέας λιανικής αγοράς. Λόγω της πιθανής συναλλαγής, η MOL Group – MOL και INA – θα μπορούσαν να φτάσουν στα 173 πρατήρια καυσίμων στη Σλοβενία.

Ο κύριος προμηθευτής καυσίμων για όλους τους ήδη υπάρχοντες και νεοαποκτηθέντες σταθμούς βενζίνης INA και MOL στη Σλοβενία ​​θα είναι η INA.

«Με αυτόν τον τρόπο παραχωρείται η δεσμευμένη αγορά του διυλιστηρίου της Rijeka και επομένως διασφαλίζεται το μακροπρόθεσμο μέλλον του διυλιστηρίου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του στρατηγικού έργου κατασκευής της μονάδας Delayed Coker. Αυτή η εξαγορά δείχνει ότι μαζί με τη MOL συνεχίζουμε να υλοποιούμε τους στρατηγικούς στόχους μας για την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου INA και της MOL στην περιοχή», δήλωσε ο Sándor Fasimon, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της INA.

Η συναλλαγή υπόκειται σε εκκαθάριση συγχώνευσης.

Ο Όμιλος INA είναι η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου στην Κροατία και σημαντικός περιφερειακός παράγοντας στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην επεξεργασία πετρελαίου και στη διανομή πετρελαίου και παραγώγων πετρελαίου. Ο Όμιλος INA αποτελείται από αρκετές θυγατρικές, που ανήκουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην INA, d.d. Ο Όμιλος εδρεύει στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Εκτός από την Κροατία, η INA διεξάγει επίσης δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αγκόλα και την Αίγυπτο. Το πετρέλαιο υποβάλλεται σε επεξεργασία στο διυλιστήριο της INA στη Rijeka, ενώ αναπτύσσονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις σε μια βιομηχανική τοποθεσία στο Sisak. Το περιφερειακό δίκτυο λιανικής της INA αποτελείται από περισσότερες από 500 τοποθεσίες λιανικής στην Κροατία και τις γειτονικές χώρες. Το INA Group είναι μέλος του MOL Group που εκπροσωπεί μια ολοκληρωμένη, διεθνή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με έδρα στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες με δυναμικό διεθνές εργατικό δυναμικό 26.000 ατόμων και ιστορικό άνω των 100 ετών στον κλάδο./ibna