Β-Ε: Αντιπροσωπείες HDZ Β-Ε και SNSD συναντήθηκαν στη Banja Luka σχετικά με τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις

Β-Ε: Αντιπροσωπείες HDZ Β-Ε και SNSD συναντήθηκαν στη Banja Luka σχετικά με τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Β-Ε Dragan Čović δήλωσε σήμερα από τη Banja Luka ότι οι πολιτικές σχέσεις στη Β-Ε είναι περίπλοκες και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ SNSD και HDZ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς και στη Βουλή των Λαών της Β-Ε.

«Ο στόχος είναι να έχουμε λιγότερα προβλήματα στις συζητήσεις, να έχουμε μια συμφωνημένη θέση και ότι όλα όσα συμφωνούμε μπορούν να περάσουν από τις διαδικασίες της Βουλής των Λαών και των κοινοβουλευτικών», δήλωσε ο Čović μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της HDZ Β-Ε και του SNSD .

Οι ηγέτες των κύριων Κροατικών και Σερβικών πολιτικών κομμάτων Dragan Čović και Milorad Dodik ανέφεραν ότι η διαγραφή της κατηγορίας «συστατικών λαών» από το Σύνταγμα της Β-Ε είναι απαράδεκτη και ότι η τρέχουσα Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι παράνομη και δεν μπορεί να καλύψει τις εκλογικές ανάγκες της Β-Ε.

«Επιβεβαιώσαμε ότι οι θέσεις μας σχετικά με τα ζωτικά ζητήματα της Β-Ε είναι ευθυγραμμισμένες και επικεντρωθήκαμε επίσης στο ζήτημα της ευρωπαϊκής μας πορείας που συνδέεται με όλες αυτές τις προτεραιότητες για τις οποίες συζητήσαμε νωρίτερα, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι ο εκλογικός νόμος της Β-Ε», δήλωσε ο ηγέτης του HDZ Β-Ε Dragan Čović.

«Είχαμε επίσης αυτές τις συνομιλίες στο Σεράγεβο και το αφήσαμε στην Ομοσπονδία Β-Ε (FBiH) να συμφωνήσει σχετικά με την εκλογική περιφέρεια των λαών στη Β-Ε, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σεβαστή η νόμιμη εκπροσώπηση των εκλογικών λαών. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Κροατικού, Σερβικού και Βοσνιακού λαού σε όλες τις δομές του FBiH τόσο για τη Βουλή των Λαών όσο και για την Προεδρία πρέπει να το επιτρέψουν. Αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους μας, διότι είναι έτος μη εκλογών. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) Milorad Dodik είπε ότι τα δύο κόμματά τους συνεργάζονται ασταμάτητα και ότι δεν αντιτίθενται στη συνεργασία με άλλα, κυρίως Βοσνιακά κόμματα.

«Υπάρχουν θέματα για τα οποία διαφωνούμε όπως το ΝΑΤΟ, αλλά σεβόμαστε τις απόψεις του άλλου», δήλωσε ο Dodik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό θέμα της συνάντησης της Δευτέρας ήταν η εκλογική μεταρρύθμιση που διεξάγεται για πάνω από 10 χρόνια στη Β-Ε.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση των εκλογών για τα μέλη της προεδρίας της Β-Ε από την Ομοσπονδία της Β-Ε και εκπροσώπους στη Βουλή των Λαών», είπε.

Όσον αφορά τις εκλογές για την Προεδρία της Β-Ε, ο Dodik πιστεύει ότι ένα από τα τρία μέλη πρέπει σίγουρα να εκλεγεί από τη Σερβική Δημοκρατία.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η έννοια της εκλογικής περιφέρειας του λαού έχει διαγραφεί από το Σύνταγμα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει εκεί, ότι είναι μια υπόσχεση για την κατασκευή της Β-Ε βάσει της εκλογικής περιφέρειας των λαών και ότι μόνο βάσει αυτής της έννοιας μπορεί να λειτουργήσει η Β-Ε», επεσήμανε.

Ο Dodik ήταν επίσης εναντίον της συγχώνευσης των Γενικών και Τοπικών εκλογών, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εκφραστούν σχετικά με τα κυβερνητικά κόμματα κάθε δύο, αντί για τέσσερα χρόνια./ibna