Μαυροβούνιο: Ο Đukanović επιβεβαίωσε επτά από τους 18 νέους πρεσβευτές

Μαυροβούνιο: Ο Đukanović επιβεβαίωσε επτά από τους 18 νέους πρεσβευτές

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, έδωσε τη συγκατάθεσή του για το διορισμό επτά διπλωματών από τους 18 υποψηφίους, των οποίων τα ονόματα συζήτησε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Đukanović.

Η σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Đukanović, Tamara Brajović, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Dritan Abazović και τον υπουργό Εξωτερικών Đorđe Radulović σχετικά με τους υποψηφίους για τους νέους πρεσβευτές του Μαυροβουνίου άρχισαν στις 28 Απριλίου.

«Από τους 18 υποψηφίους, ο Πρόεδρος έδωσε τη συγκατάθεσή του για επτά διπλωμάτες, για τους οποίους η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί ανεμπόδιστα, ξεκινώντας από την επίσημη έγκριση της πρότασης της ΜΧΣ από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου», δήλωσε η Brajović.

Εξήγησε ότι από τους υπόλοιπους 11, κάποιοι έλαβαν αρνητική γνωμοδότηση, ενώ για κάποιους από αυτούς συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν πρόσθετες διαβουλεύσεις.

Η Brajović είπε ότι εν τω μεταξύ, στις 24 Μαΐου, η κυβέρνηση όρισε ένα ακόμη όνομα.

Είπε ότι ο Đukanović δεν θα μιλήσει δημοσίως για μεμονωμένους υποψηφίους, διότι αυτή είναι μια καλή πρακτική στη διπλωματία, και ειδικά όχι για εκείνους για τους οποίους έχει επιτευχθεί συμφωνία και για τους οποίους θα ζητηθεί συμφωνία από τη χώρα υποδοχής σύμφωνα με τη συνηθισμένο εσωτερική διαδικασία.

«Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει συμφωνία χώρας υποδοχής για έναν υποψήφιο που δεν έχει συμφωνηθεί με τον Πρόεδρο στη συμβουλευτική διαδικασία, είναι σαφές ότι αυτό θα ήταν ένα επιπόλαιο παιχνίδι για τη φήμη του Μαυροβουνίου και την εμπιστοσύνη στις σχέσεις με τις πιθανές χώρες ή οργανισμούς υποδοχής», είπε η Brajović.

Πρόσθεσε ότι ο Đukanović ήταν ανοιχτός στη συνεργασία για να επιτύχει συναίνεση μέσω περαιτέρω διαβουλεύσεων, η οποία είναι προς το συμφέρον του Μαυροβουνίου και είναι η ουσία της συμβίωσης./ibna