Κροατία: Είναι δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αλλά όλα εξαρτώνται από το επίπεδο εμβολιασμού

Κροατία: Είναι δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αλλά όλα εξαρτώνται από το επίπεδο εμβολιασμού

Ο Κροάτης επιδημιολόγος Branko Kolarić δήλωσε ότι, σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση, στους οίκους για ηλικιωμένους και ασθενείς, το όριο των 15 λεπτών στη διάρκεια της επίσκεψης σε ηλικιωμένους και άρρωστους  στα νοσοκομεία θα μπορούσε να αρθεί, εάν ο επισκέπτης εμβολιαστεί .

«Το μόνο που μένει από τα περιοριστικά μέτρα στους οίκους είναι εάν ο χρήστης δεν έχει εμβολιαστεί και ήταν στο νοσοκομείο, ότι μετά τη νοσοκομειακή περίθαλψη πηγαίνει στην απομόνωση και ότι οι επισκέπτες, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να μείνουν μόνο για 15 λεπτά», είπε ο Kolarić στο Ν1.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εμβολιασμού στους οίκους είναι πολύ καλό. «Έχουμε πραγματικά υψηλή προσέλευση και επί του παρόντος υπάρχουν περίπου είκοσι μολυσμένα άτομα σε γηροκομεία στην Κροατία. Από αυτούς που είναι άρρωστοι, έχουμε την πλειονότητα των μη εμβολιασμένων ατόμων και ορισμένων που έχουν εμβολιαστεί. Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει εκατό τοις εκατό, αλλά στο τρίτο κύμα μειώθηκε είκοσι φορές», δήλωσε ο Kolarić, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί καθώς θα είναι πιο ήρεμο το φθινόπωρο.

«Έχουμε ακόμα αρκετά άτομα που ενδιαφέρονται για τον εμβολιασμό και ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν σε ικανοποιητικό αριθμό», δήλωσε ο Kolarić.

Πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες παραλλαγές και ότι δεν θα υπάρξει κάθοδος στο μηδέν, όπως το περασμένο καλοκαίρι. Τόνισε ότι είναι επομένως σημαντικό οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τις επαφές και τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και να αποφεύγουν τα μεγάλα πλήθη.

Μιλώντας για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, είπε ότι πιστεύει ότι θα αναθεωρηθούν πριν από το καλοκαίρι και ότι μπορεί να καταργηθεί η χρήση μάσκας στα δωμάτια όπου έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα. «Έτσι, όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των ατόμων που θα εμβολιαστούν», δήλωσε ο Kolarić.

Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν τα μέτρα έως ότου επιτευχθεί συλλογική ανοσία. «Όταν το επίπεδο εμβολιασμού είναι χαμηλό, 30-40 τοις εκατό, είναι πιθανό να εμφανιστούν νέα κύματα μόλυνσης. Χρειαζόμαστε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού», δήλωσε ο Kolarić.

«Δεν θα εξαλείψουμε τον ιό, αλλά είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων», δήλωσε ο Kolarić.

Οι κροατικές αρχές αναμένουν ότι το προγραμματισμένο επίπεδο εμβολιασμού 50% θα επιτευχθεί έως το τέλος αυτού του μήνα, γεγονός που θα μειώσει τον αριθμό των μολυσμένων ατόμων και την ασφάλεια της τουριστικής περιόδου, από την οποία η χώρα αυτή περιμένει πολλά./ibna