Σλοβενία: Ο Πρόεδρος Pahor δεν υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων εκλογών

Σλοβενία: Ο Πρόεδρος Pahor δεν υποστηρίζει την ιδέα των πρόωρων εκλογών

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor δήλωσε ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πολιτική κρίση και ότι πιθανές πρόωρες εκλογές που απαιτούνται από την αντιπολίτευση θα μειώσουν την ικανότητα της χώρας να αποδειχθεί ως επιτυχής στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση, διότι όλα τα θεσμικά όργανα λειτουργούν», δήλωσε ο Pahor στη σλοβενική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι λόγω της ασταθούς και αβέβαιης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, ήταν μια «κατάσταση αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας» παρά πολιτικής κρίσης.

«Όλοι οι θεσμοί λειτουργούν, όλοι οι θεσμοί έχουν ηγεσία. Έχουμε τους προέδρους του κράτους, της κυβέρνησης, της Εθνοσυνέλευσης και το Εθνικό Συμβούλιο και την πλήρη σύνθεση όλων αυτών των θεσμών. Όλοι αυτοί οι θεσμοί κάνουν τη δουλειά τους. Εάν η απουσία αυτών των δύο πυλώνων σταθερότητας συνέβαινε σε οποιοδήποτε όργανο, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολιτική κρίση. Μέχρι τότε, ωστόσο, συνήθως μιλάμε για αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά λόγω της πολύ συγκρίσιμης ισορροπίας εξουσίας στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Μιλώντας για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο Pahor είπε ότι ήταν αντίθετος σε μια τέτοια ιδέα, ειδικά λόγω της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σλοβενία. «Δεν είναι απλώς ότι δεν θα ωφελήσει τη φήμη μας υπό αυτήν την έννοια, αλλά ότι θα χάναμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη φήμη μας με τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτυχία. Το θέμα είναι ότι η Σλοβενία ​​έχει μια τόσο σπάνια ευκαιρία να δείξει την ικανότητά της, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και με την πολιτική έννοια, με την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επόμενη είναι σε 13 χρόνια. Να δώσει κάτι δικό της στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό, φυσικά, θα απαιτούσε λίγο περισσότερη εσωτερική συνεργασία των σλοβενικών πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Pahor.

Αναφερόμενος στην κριτική της κυβέρνησης του Janez Janša σχετικά με τον φερόμενο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και το μη διορισμό εξουσιοδοτημένων εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), ο Pahor είπε ότι θα ήθελε να σκεφτεί η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα τη στιγμή που η Σλοβενία ​​αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου.

Πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, μετά από συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Pahor είπε ότι μέχρι την αρχή της προεδρίας της Σλοβενίας στην ΕΕ, η κυβέρνηση στη Λιουμπλιάνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα που πρόσφατα δέχτηκαν επίθεση από το εγχώριο κοινό – αρνούμενη να διορίσει δύο εισαγγελείς στη νέα ευρωπαϊκή δίωξη και στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του σλοβενικού ειδησεογραφικού πρακτορείου STA.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σλοβενίας Ljiljana Kozlovič παραιτήθηκε στα τέλη Μαΐου λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ανατρέψει τη διαδικασία διορισμού δύο εισαγγελέων που έχουν ανατεθεί στην ΕΕ Η σλοβενική αντιπολίτευση ζητά την απομάκρυνση της κυβέρνησης εδώ και μήνες./ibna