Cavusoglu: Τουρκία και Γαλλία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φιλικές σχέσεις

Cavusoglu: Τουρκία και Γαλλία θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φιλικές σχέσεις

«Η Τουρκία και η Γαλλία είναι δύο φιλικές και συμμαχικές χώρες. Και θα παραμείνουν έτσι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει παρεξήγηση για να διαταραχθεί αυτή η σχέση φιλίας με την οποία είμαστε ειλικρινά συνδεδεμένοι», γράφει ο Cavusoglu σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα L’Opinion.

Όπως είπε οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού πέρασαν από μια περίοδο έντασης, κάτι που είναι ασυνήθιστο για δύο συμμαχικές χώρες. O Cavusoglu υπενθύμισε ότι πραγματοποιήθηκε επαφή μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να εδραιώσουν τις σχέσεις.

Αναφερόμενος στην διήμερη επίσκεψή του στη Γαλλία που ξεκίνησε την Κυριακή, ο Cavusoglu είπε ότι η επίσκεψή του στο Παρίσι αντικατοπτρίζει αυτή την αμοιβαία βούληση.

Είπε επίσης ότι η Άγκυρα και το Παρίσι μοιράζονται τώρα έναν αυξανόμενο αριθμό κοινών συμφερόντων σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, τα οποία έκαναν πρόσφατα τις δύο χώρες να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους.

Τουρκία και Γαλλία συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες σε πολλά σημαντικά θέματα σχετικά με τη Συρία, είπε, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, της ανάγκης να προχωρήσουμε στην πολιτική διαδικασία και να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκαν «ειλικρινείς και γόνιμες» συζητήσεις με τη Γαλλία για τη Συρία, προσθέτοντας: «Όσον αφορά τις διαφωνίες μας σχετικά με τη συνεργασία των συμμάχων μας με τους τρομοκράτες YPG / PKK στον αγώνα τους κατά του Daesh, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο όταν αυτή η συνεργασία σταματήσει οριστικά.»

Τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η καταπολέμηση του Daesh / ISIS δεν είναι ο πραγματικός στόχος των τρομοκρατών YPG / PKK, ο Cavusoglu είπε ότι η τρομοκρατική ομάδα στοχεύει να χωρίσει τη Συρία και να σχηματίσει έναν τρομοκρατικό διάδρομο στα σύνορα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί», είπε.

Ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία και η Γαλλία μοιράζονται ορισμένες προτεραιότητες στη Λιβύη, όπως η σταθερότητα και η πολιτική ενότητα της χώρας, η υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας που ασκεί την εξουσία της σε ολόκληρη τη χώρα και στην επανένωση των θεσμών, μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στη Λιβύη, της οποίας η σταθερότητα επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε.

Στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Cavusoglu είπε ότι οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αντιμετωπίζονται τώρα με ήρεμο διάλογο στο πλαίσιο διαφόρων μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία δεν είχε ποτέ επεκτατικές φιλοδοξίες, είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ο διάλογος με την Ελλάδα είναι μια άλλη επιβεβαίωση γι’ αυτό.

«Στο Κυπριακό, η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων εάν συμφωνήσουν για τους στόχους των διαπραγματεύσεων», είπε.

Υπενθυμίζοντας τις αποτυχίες προηγούμενων πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, ο Cavusoglu είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι μόνο οι προσπάθειες που βασίζονται στις αρχές της κυριαρχικής ισότητας και της ίσης διεθνούς κατάστασης δίνουν την ευκαιρία να βρεθεί λύση.

Αναφερόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων, ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία δεν είναι αντίπαλος στα Βαλκάνια αλλά διαδραματίζει συμπληρωματικό ρόλο στην ΕΕ και τις διατλαντικές πολιτικές για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Όσον αφορά την προμήθεια του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία, ο Cavusoglu είπε ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα σε ρεαλιστική βάση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Για τους ισχυρισμούς «παρενόχλησης» γαλλικού ναυτικού πλοίου από τουρκικές φρεγάτες το περασμένο έτος, είπε: «Ακόμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τα στοιχεία που παρείχαμε επιβεβαίωσαν ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει εχθρική δράση εναντίον οποιουδήποτε συμμαχικού πλοίου, σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζτηκε για τη φρεγάτα του Courbet. ”

Ο Cavusoglu τόνισε ότι η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία, το δεύτερο μεγαλύτερο σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Μέσω της οργάνωσης του επαναπατρισμού Γάλλων τρομοκρατών που συλλαμβάνονται στα σύνορα της Συρίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, η Τουρκία είναι η σύμμαχος της Γαλλίας που συνέβαλε περισσότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.

«Χαίρομαι που αυτή η συνεργασία δεν παρεμποδίστηκε ποτέ και συνεχίζεται», είπε.

Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Cavusoglu είπε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι η Γαλλία μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσέγγιση με την Τουρκία, συμβάλλοντας σε εξελίξεις που θα ωφελήσουν τόσο το μπλοκ όσο και τις διμερείς σχέσεις.

Ανεξάρτητα από τη μελλοντική της ένταξη στην οποία εξακολουθεί να είναι πλήρως δεσμευμένη, είπε, η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών που μοιράζεται με τη Γαλλία.

«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι των μινιμαλιστικών και εθνικιστικών φιλοδοξιών μερικών ανυπόμονων μελών. Η ΕΕ θα γίνει παγκόσμια δύναμη μόνο με την ένταξη της Τουρκίας», σύμφωνα με τον Cavusoglu.

Είπε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο επερχόμενο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας από τις 18-20 Ιουνίου στην τουρκική παραθεριστική πόλη της Αττάλειας, όπου προσκάλεσε επίσης τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian.

Σημειώνοντας ότι η αντίληψη για την Τουρκία στη Γαλλία επηρεάστηκε πρόσφατα από ορισμένες συγχύσεις και προκαταλήψεις, είπε: «Επαναλαμβάνουμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ βούληση να παρέμβει στις υποθέσεις της Γαλλίας».

Τόνισε ότι η μόνη προτεραιότητα της χώρας του για τον τουρκικό λαό που ζει στη Γαλλία είναι να τους παρέχει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που αναμένουν από την Τουρκία, προωθώντας παράλληλα την επιτυχή ένταξή τους στη Γαλλία.

Εκπαιδευτικοί και ιμάμηδες της Τουρκικής γλώσσας, ή μουσουλμάνοι κληρικοί, ανταποκρίνονται επίσης σε αιτήματα Τούρκων υπηκόων, είπε.

«Αυτοί οι ιμάμηδες ήταν επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις γαλλικές αρχές, ιδίως επειδή δεν παρατηρήθηκε καμία περίπτωση ριζοσπαστικοποίησης στα τζαμιά τους».

Ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία είναι ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών ριζοσπαστικοποίησης και θα παραμείνει πάντα μαζί με τη Γαλλία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και την εξάλειψη της ισλαμοφοβίας, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων κατά των Μουσουλμάνων.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι όλα τα προαναφερθέντα σημεία επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση των προτεραιοτήτων της Τουρκίας και της Γαλλίας και το όφελος που έχουν οι δύο χώρες σε συνεργασία με την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης./ibna