Κοσσυφοπέδιο: Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία συναντήθηκε ο Δένδιας

Κοσσυφοπέδιο: Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία συναντήθηκε ο Δένδιας

Την Πρίστινα επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου για την ευρωατλαντική πορεία και την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας, ενώ οι ηγέτες της χώρας ζήτησαν από τον Έλληνα αξιωματούχο την αναγνώριση από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, η Donika Gervalla,  δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια σημαντική γειτονική χώρα στην περιοχή, επιδιώκοντας την αναβάθμιση του καθεστώτος του γραφείου της Αθήνας από ένα οικονομικό γραφείο σε γραφείο ενδιαφέροντος.

«Η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα αμετάβλητο γεγονός και πρέπει να γίνει αποδεκτό το συντομότερο δυνατόν. Επαναβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ελλάδα και άλλους εταίρους και σε αυτό το θέμα», είπε η Gervalla.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον συνεχιζόμενο διάλογο, ζητώντας εντατικές προσπάθειες για εξεύρεση μόνιμης και ολοκληρωμένης λύσης.

«Πιστεύουμε ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συνδεθούν με τη διατλαντική γραμμή. Στις πολιτιστικές μας σχέσεις υπάρχουν τεράστιες ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και πρέπει να επιδιώξουμε πρόοδο και σ’ αυτόν τον τομέα. Η Ελλάδα με συνέπεια εδώ και δυο δεκαετίες υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ΕΕ», είπε.

Μέσω του γραφείου που έχει αναβαθμιστεί σε γραφείο γενικού ενδιαφέροντος του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα, υποστηρίζουμε συνεχώς τον διάλογο. «Έχω τακτικές επαφές με τους φίλους μου και τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο Lajcak και η Ελλάδα υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες”, πρόσθεσε.

Ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Glauk Konjufca και τον πρωθυπουργό Albin Kurti. Συναντήσεις στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση τα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνάντηση με τον Kurti, ο Δένδιας εξέφρασε τη βούληση και την ετοιμότητα

του ελληνικού κράτους να εντείνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο και για νέες επενδύσεις. Δεδομένης της κοινής ιστορίας και της γεωγραφίας της περιοχής, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ για την αύξηση της πολιτιστικής συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με δήλωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ο Kurti από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημα για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Kurti ευχαρίστησε τον Νίκο Δέδνια για τον ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έναντι του Κοσσυφοπεδίου και τη δέσμευση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως συνέβη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπου η ελληνική ψηφοφορία ήταν καθοριστική για την ένταξη, αλλά και για την ένταξη ψηφοφορία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και την Επιτροπή της Βενετίας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αδιαλείπτως την απελευθέρωση των θεωρήσεων και ότι θα υποστηρίξει και θα βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική του πορεία.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Glauk Konjufca, στη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, εξέφρασε την ετοιμότητα και την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τη χρησιμότητα που θα είχε για τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου η αναγνώριση από την Ελλάδα στο δρόμο του προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη του ελληνικού κράτους στο Κοσσυφοπέδιο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε επίσης ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο ήταν εποικοδομητική, επικαλούμενος τη μέχρι τώρα συνεργασία στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, της ενέργειας και της συμβολής των Ελλήνων στρατιωτών στην KFOR, αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Συνέλευσης.

Συζητήθηκαν επίσης η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ο διάλογος με τη Σερβία.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δέχτηκε επίσης σήμερα τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, όπου τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές, τονίζοντας ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς ασφαλείας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη αύξησης του εμπορίου και της οικονομικής συναλλαγής, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο της Προεδρίας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σημείωσε την υποστηρίξει του Κοσσυφοπεδίου στην ευρωπαϊκή του πορεία, καθώς και στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων./ibna