Β-Ε: Οι Ένοπλες Δυνάμεις φιλοξενούν περιφερειακό συνέδριο

Β-Ε: Οι Ένοπλες Δυνάμεις φιλοξενούν περιφερειακό συνέδριο

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης φιλοξενούν τη φετινή 14η Διάσκεψη Αρχηγών Άμυνας / Γενικών Επιτελείων των Βαλκανίων για τη Στρατιωτική Συνεργασία (Φόρουμ B-9), με στόχο τη βελτίωση του μοντέλου στρατιωτικής συνεργασίας των Βαλκανίων, καθώς και πιθανά μοντέλα αντιμετώπισης προκλήσεων, κινδύνων και απειλών ασφαλείας στην περιοχή.

«Το συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2021 στο Σεράγεβο, είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της πολυεθνικής στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει την επιθυμία να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, να προωθηθεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς και h ενίσχυση των ήδη καθιερωμένων και επιδίωξη νέων μηχανισμών συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Το συνέδριο B-9 αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια πρωτοβουλία μεγάλης σημασίας και συμβολής στην επιτυχή συνεργασία στην περιοχή, η οποία τελικά οδηγεί σε ένα καλύτερο περιβάλλον ασφάλειας για όλες τις χώρες. Επομένως, αυτή η πρωτοβουλία έχει μεγάλη σημασία για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη », ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Β-Ε.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα καθήκοντα που προκύπτουν από κάθε διάσκεψη που πραγματοποιείται σε επίπεδο Αρχηγών Προσωπικού των Βαλκανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Σεράγεβο, να αποσκοπούν όχι μόνο στην ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού, αλλά και στην εξεύρεση τρόπων δημιουργίας νέων μηχανισμών που θα επέτρεπε πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική συνεργασία. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί καλύτερη αμοιβαία κατανόηση, προκειμένου να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο διαλειτουργικότητας και γνώσεων που απαιτούνται για την κοινή συμμετοχή, έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και ικανότητα κατάρτισης, καθώς και αμοιβαία βοήθεια.

Τα μέλη του φόρουμ B-9 είναι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.

Εκτός από τους εκπροσώπους των χωρών μελών, ως προσκεκλημένοι του φετινού Συνεδρίου, ήταν ανώτατοι εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, της Κοινής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, της Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και εκπροσώπων των χωρών παρατηρητών, δηλαδή οι ανώτατοι εκπρόσωποι των Κροατικών και Σλοβενικών Ένοπλων Δυνάμεων./ibna