Δύο μέλη της Προεδρίας της Β-Ε επισκέφθηκαν το Μαυροβούνιο

Δύο μέλη της Προεδρίας της Β-Ε επισκέφθηκαν το Μαυροβούνιο

Για δεύτερη φορά σε λίγες μόνο εβδομάδες, τα μέλη  της προεδρίας της Β-Ε από τη Βοσνία και την Κροατία, ο Šefik Džaferović και ο Jeljko Komšić συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, αλλά αυτή τη φορά στην Ποντγκόριτσα.

Ο Komšić και ο Džaferović έφτασαν την Πέμπτη το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, όπου είχαν το δείπνο με τον Πρόεδρο Milo Đukanović. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με τον Đukanović και στη συνέχεια η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Krivokapić. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι το μέλος της Σερβίας και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, δεν ήρθε με τους συναδέλφους του, αλλά δεν υπήρχε επίσημη εξήγηση. Φαίνεται ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ Dodik και Đukanović ήταν ο λόγος για την απουσία του. Ο Komšić είπε ότι «ο Dodik τιμωρήθηκε από τον εαυτό του με κάποιες δηλώσεις και συμπεριφορές τα τελευταία χρόνια».

Μετά τη συνάντησή του, ο Krivokapić δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι φιλικές και ότι έχουν εξαιρετική συνεργασία, προσθέτοντας ότι η Συνοριακή Συμφωνία, την οποία υπέγραψε και επικύρωσε η Β-Ε με το Μαυροβούνιο, υποστηρίζει μια τέτοια δήλωση.

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μια σταθερή και ασφαλής περιοχή αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία όλων των χωρών σε αυτήν, και ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική και την ανάπτυξη των υποδομών», διαβάζει το δελτίο τύπου της κυβέρνησης.

Ο Krivokapić τόνισε ότι ήταν ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα που επέτυχε η κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή για το Μαυροβούνιο αυτήν τη στιγμή. Είναι μια αξιοκρατική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε το Μαυροβούνιο. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει το Μαυροβούνιο και να επιβιώσει ως πολιτικό κράτος», δήλωσε ο Krivokapić.

Τόνισε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη και πιο επιτυχημένη προσφορά και των δύο χωρών, και ότι αυτή τη σεζόν αναμένει εισροή 65% του εισοδήματος που θα επιτευχθεί το καλοκαίρι του 2019 εποχή.

«Το σχέδιό μας είναι να έχουμε ένα έργο του κεντρικού δρόμου Sarajevo – Šćepan Polje, προς το Plužine, έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ένα τέτοιο έργο θα ήταν η καλύτερη απόδειξη της καλής γειτονίας, της φιλίας και της πρόθεσής μας να κάνουμε τη ζωή πιο ευχάριστη και πλουσιότερη για τους πολίτες των χωρών μας και της περιοχής», δήλωσε ο Krivokapić.

Ο Κροάτης μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Jeljko Komšić εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαιρετικά δυναμική διπλωματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και τόνισε ότι η τρέχουσα συνεργασία μεταξύ Β-Ε και Μαυροβουνίου είναι ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. «Η υφιστάμενη συμφωνία για τα κοινά σύνορα αποτελεί απλώς επιβεβαίωση των φιλικών και εταιρικών διμερών σχέσεων. Θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν τη σχέση. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε έναν γείτονα που είναι σταθερός και να ακολουθούμε το παράδειγμά σας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Komšić.

Μιλώντας για το έργο του κεντρικού δρόμου Šćepan Polje – Foča, ο Komšić είπε ότι ήταν μια μακροχρόνια αμοιβαία ανάγκη και επιθυμία. «Αυτό το έργο θα έχει την υποστήριξή μας. Η Β-Ε ενδιαφέρεται να υλοποιήσει αυτό το έργο. Βασιστείτε σε εμάς ως φίλοι και είμαστε στη διάθεσή σας για όλες τις διαβουλεύσεις και τις συνομιλίες», δήλωσε ο Komšić και ευχήθηκε στο Μαυροβούνιο μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν.

Ο Džaferović εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δυναμική συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Περιμέναμε να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική κατάσταση προτού να σας επισκεφθούμε. Μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις με το Μαυροβούνιο. Το σταθερό Μαυροβούνιο είναι σημαντικό για εμάς, το Μαυροβούνιο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πορεία, το Μαυροβούνιο είναι μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Džaferović.

Ο Džaferović επεσήμανε ότι η συνεργασία πρέπει να βελτιωθεί. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, των υποδομών μεταφορών, της ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής. Νομίζω ότι έχει παραμεληθεί σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας », κατέληξε ο Džaferović./ibna