Το σχέδιο της Theirworld υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να δώσει εκπαίδευση και ελπίδα σε παιδιά πρόσφυγες

Το σχέδιο της Theirworld υιοθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για να δώσει εκπαίδευση και ελπίδα σε παιδιά πρόσφυγες

Η Theirworld, η παγκόσμια παιδική φιλανθρωπική οργάνωση που είναι δεσμευμένη να τερματίσει την παγκόσμια εκπαιδευτική κρίση και να απελευθερώσει τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς, κατάφερε να ξεκλειδώσει μια μεγάλη αλλαγή για χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει σε όλα εκπαίδευση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα σχέδια της κυβέρνησης ακολουθούν το προσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις που έθεσε η Theirworld στην έκθεσή της για το 2020, «εύρεση λύσεων για την κρίση στην εκπαίδευση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».

«Σήμερα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τα παιδιά πρόσφυγες και την ελληνική κυβέρνηση. Η Theirworld είναι υπερήφανη που συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, την «η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει» και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Justin van Fleet, πρόεδρος της Theirworld.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το προσχέδιο δράσης να προχωράει εγκαίρως για τη νέα σχολική χρονιά».

Ένα μνημόνιο συναντίληψης με τον τίτλο «Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά» υπογράφηκε αυτήν την εβδομάδα από τη Σόφια Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης, και τον Luciano Calestini, Εκπρόσωπο του Ταμείου για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) στην Ελλάδα, δεσμεύεται να παρέχει μια διαδρομή για όλες τις σχολικές ηλικίες στα 26.000 παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα, στη δημόσια εκπαίδευση σε ένα τριετές πρόγραμμα που αναμένεται να κοστίσει 34 εκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος, μόνο το 40% είναι εγγεγραμμένα σε ελληνικά σχολεία.

Σε δήλωση της, η Σοφία Βούλτεψη είπε ότι «θέλουμε όλα τα παιδιά να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, διότι αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αγώνα για σεβασμό των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που δεσμευόμαστε να υπηρετούμε με αφοσίωση».

Μια δήλωση του υπουργείου ανέφερε ότι το μνημόνιο θα είναι το πλαίσιο ενός «προγράμματος γέφυρας που συνδέει τη μη τυπική εκπαίδευση με την τυπική εκπαίδευση».

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 90.000 πρόσφυγες, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι παιδιά. Η συντριπτική πλειονότητα διέφυγε από την καταστολή, τη βία και τις συγκρούσεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Ο Luciano Calestini είπε ότι «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Theirworld για την κρίσιμη υποστήριξή της στην εκπαίδευση προσφύγων στην Ελλάδα και για το όραμα για αλλαγή που παρουσίασε. Έχει προσφέρει στα παιδιά σε κίνδυνο κάποια αίσθηση κανονικότητας και την ευκαιρία να φανταστούν μια καλύτερη ζωή. Εκτός από τη Theirworld, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την ΕΕ και όλους τους εταίρους για να κάνουμε την ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ανταπόκριση πραγματικότητα.»

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία.

Τα περισσότερα παιδιά προσφύγων πηγαίνουν σε ένα από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι τότε, μπορεί να έχουν ήδη χάσει 12-18 μήνες σχολικής εκπαίδευσης. Με μια πρόσθετη αναμονή για την εκπαίδευση στην Ελλάδα, βιώνουν ένα τεράστιο έλλειμμα μάθησης που περιορίζει την ανάπτυξή τους και τις πιθανότητές τους να προετοιμαστούν κάποτε ώστε να παίξουν χρήσιμο ρόλο στο εργατικό δυναμικό, όπου κι αν καταλήξουν.

Το 2018-19 υπήρχαν συνολικά 42.000 πρόσφυγες μόνο στα νησιά, ζώντας σε τρομερές συνθήκες, αν και ο αριθμός έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι περισσότεροι τελικά μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η UNICEF συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς θα δημιουργήσει εγκαίρως εκπαιδευτικά κέντρα για το νέο σχολικό έτος στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση 80 σελίδων του Theirworld, που γράφτηκε από την παγκόσμια εμπειρογνώμονα εκπαίδευσης Maysa Jalbout, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να αναγνωρίσει την πίεση και την αφαίμαξη του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας και να βρει χρηματοδότηση για να υποστηρίξει την προθυμία της χώρας να επεκτείνει την εκπαίδευση των προσφύγων. Κάλεσε επίσης την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει πιο εμπεριστατωμένο σχεδιασμό που θα εμπνεύσει μεγαλύτερη υποστήριξη και θα καθορίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Αυτές οι κλήσεις έχουν πλέον απαντηθεί.

Μέχρι τα τέλη του 2021, η Theirworld θα έχει επενδύσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων στα Ελληνικά Νησιά μέσω της συνεργασίας της με το Education Canot Wait και τον Nationale Postcode Loterij, υποστηρίζοντας τοπικούς οργανισμούς που εργάζονται παράλληλα με την UNHCR και τη UNICEF./ibna