Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Το Μαυροβούνιο γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Αυτή την ημέρα πριν από δεκαπέντε χρόνια, το Μαυροβούνιο κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, έγραψε στο Twitter ότι «η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας περιγράφει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του σύγχρονου κράτους μας».

«Στις 3 Ιουνίου 2006, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ένδοξη ιστορία του Μαυροβουνίου. Η διακήρυξη του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου εντοπίζει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του σύγχρονου κράτους μας. Έχουμε παραλείψει αιώνες σε μιάμιση δεκαετία. Συνεχίζουμε και πρέπει να συνεχίσουμε», έγραψε ο Đukanović.

Τα αποτελέσματα στην οικονομία, την οικοδόμηση θεσμών, την πολιτική δημοκρατική κοινωνία, την ενίσχυση της πολυεθνικής αρμονίας, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας, η συμμαχία του ΝΑΤΟ και η πορεία στην ένταξη στην ΕΕ είναι εγγυήσεις, είπε, ότι το Μαυροβούνιο θα ξεπεράσει επιτυχώς τις τρέχουσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πορεία του.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι το Μαυροβούνιο, 15 χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αναμφίβολα στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και μια χώρα που αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους.

«Σήμερα, μιάμιση δεκαετία αργότερα, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ξεκάθαρα στο δρόμο προς την ΕΕ, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους, να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ικανότητές τους εδώ», δήλωσε η κυβέρνηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η κυβέρνηση είπε ότι αγωνίζεται για κοινωνική συμφιλίωση και σταθερότητα, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

«Είμαστε όλοι στο ίδιο καθήκον – να κάνουμε όλους μας καλύτερους αύριο», είπε η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, Aleksa Bečić, είπε ότι θα αντιταχθεί σθεναρά σε οποιονδήποτε, όπως είπε, τολμά να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου.

Με την ευκαιρία της 15ης επετείου από την έγκριση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, είπε ότι παρακολουθούμε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνικοπολιτική σκηνή της χώρας.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή πορεία λόγω εκείνων που θα μας διαδεχτούν αύριο», δήλωσε ο Bečić στο Twitter.

Ο Bečić είπε ότι η πρόθεσή του σε αυτό το μονοπάτι είναι να είναι το Μαυροβούνιο μια κατάσταση όλων των πολιτών «που θα το κάνουν αιώνιο και περήφανο με την αγάπη τους για αυτό και τον αμοιβαίο σεβασμό και την αρμονία»./ibna