Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα της προεδρίας της ΕΕ

Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε το πρόγραμμα της προεδρίας της ΕΕ

Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη το πρόγραμμα για την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα ξεκινήσει σε λιγότερο από ένα μήνα. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τομείς προτεραιότητας: ανάκαμψη μετά την πανδημία, διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, κράτος δικαίου και ασφάλεια.

Στο τμήμα της ανθεκτικότητας, της ανάκαμψης και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, η βασική προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης σε κρίσεις και η οικονομική ανάκαμψη με βάση την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Όσον αφορά τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η κυβέρνηση λέει ότι ο στόχος είναι να διεξαχθεί μια συζήτηση που θα περιλαμβάνει θεσμικά όργανα της ΕΕ, καθώς και εθνικά κοινοβούλια και άλλους ενδιαφερόμενους.

Ο τρίτος τομέας προτεραιότητας είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, το κράτος δικαίου και τα ισότιμα ​​κριτήρια για όλους. Η Σλοβενία ​​σκοπεύει να διεξαγάγει διάλογο βάσει της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει μια γενική συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου και συζητήσεις για μεμονωμένα κράτη μέλη.

«Ο ετήσιος διάλογος για το κράτος δικαίου θα κατευθύνεται προς την κατεύθυνση που συνδέει τα κράτη μέλη με μια κοινότητα ευρωπαϊκών αξιών», αναφέρει το κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Η τέταρτη κατηγορία είναι για μια αξιόπιστη και ασφαλή ΕΕ που μπορεί επίσης να παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στη γειτονιά της.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, η Σλοβενία ​​σχεδιάζει να «συμβάλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των συμφερόντων και των αξιών της ΕΕ στον κόσμο».

Οι κύριες προτεραιότητες στις εξωτερικές υποθέσεις θα είναι η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων και η υποστήριξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων καθώς επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Το εξάμηνο πρόγραμμα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεδρίας. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι βασίζεται στη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για το 2019-2024 και συντονίζεται με το 18μηνο πρόγραμμα του τρέχοντος τρίο της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας.

Περιλαμβάνει περιεχόμενο που έχει ήδη συζητηθεί από το Συμβούλιο ή τα όργανα εργασίας του, καθώς και θέματα που έχει προτείνει η ΕΕ σε στρατηγικά έγγραφα και πρόγραμμα για το 2021./ibna