Στις 4 Ιουνίου ξεκινά η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Σερβία

Στις 4 Ιουνίου ξεκινά η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στη Σερβία

Το Ινστιτούτο ιολογίας του Βελιγραδίου, Εμβόλια και Οροί “Torlak” θα ξεκινήσει επίσημα να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για τον COVID-19 στο σερβικό έδαφος την Παρασκευή 4 Ιουνίου, δήλωσε στο Πρακτορείο Tass, η υπηρεσία Τύπου του υπουργού Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας Nenad Popovic, ο οποίος προεδρεύει επίσης της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με τη Ρωσία.

«Η παραγωγή του εμβολίου Sputnik V ξεκινά στο Ινστιτούτο Torlak την Παρασκευή 4 Ιουνίου», ανέφερε ο υπουργός Τύπου στα μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός έγραψε στο Twitter ότι με μια επίσημη τελετή θα ξεκινήσει η παραγωγή του εμβολίου και θα παρευρεθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Σερβία και τη Ρωσία. Μαζί κερδίζουμε!» έγραψε ο Popovic σε tweet.

Στις 19 Μαΐου, το Εθνικό Ινστιτούτο Gamaleya της Ρωσίας επιβεβαίωσε την ποιότητα του δοκιμαστικού εμβολίου Sputnik V που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου. Επιπλέον, ενέκρινε την παραγωγή του ρωσικού εμβολιου στο σερβικό ινστιτούτο.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Σέρβος ομόλογός του Aleksandar Vucic εστίασαν σε τηλεφωνική επικοινωνία για την παραγωγή του Sputnik V στη Σερβία. Μετά τις συνομιλίες, ο Vucic είπε ότι η Σερβία, με τη βοήθεια ειδικών από τη Ρωσία, θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις για την παραγωγή του εμβολίου ανεξάρτητα. Η Σερβία αναμένεται να ξεκινήσει να συσκευάζει πρώτα το εμβόλιο Sputnik V και, στη συνέχεια, η πλήρης παραγωγή του θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι στιγμής, τα εμβόλια Pfizer, Sinopharm, AstraZeneca και Sputnik V είναι διαθέσιμα στο Σέρβους πολίτες. Ο Πρέσβης της Σερβίας στη Ρωσία Miroslav Lazanski είπε ότι περίπου το 85% των Σέρβων που είχαν κάνει κράτηση εμβολίων προτιμούσαν να εμβολιαστούν με το Sputnik./ibna