Βουλγαρία: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 3 Βούλγαρους με 64 εταιρείες

Βουλγαρία: Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 3 Βούλγαρους με 64 εταιρείες

«Το κράτος δικαίου βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοκρατικών διαδικασιών σε ένα κράτος. Στις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, συμμεριζόμαστε ξεκάθαρα την πεποίθησή μας ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της πρέπει να αποτελεί την άνευ όρων προτεραιότητά μας». Αυτό αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας σχετικά με τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βάσει του νόμου Magnitsky κατά Βούλγαρων πολιτών και νομικών προσώπων.

«Ως στρατηγικοί εταίροι, η Βουλγαρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν αποτελεσματικό Στρατηγικό Διάλογο. Υπό αυτήν την έννοια, και με βάση την καθιερωμένη παραδοσιακή συνεργασία με την πάροδο των ετών, είμαστε βέβαιοι ότι η Σόφια και η Ουάσιγκτον παραμένουν έτοιμες για διάλογο για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρει η δήλωση.

Την Τετάρτη ο Γραφείο Ελέγχων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε τρεις Βούλγαρους πολίτες για τον εκτεταμένο ρόλο τους στη διαφθορά στη Βουλγαρία, καθώς και στα δίκτυά τους που περιλαμβάνουν 64 οντότητες. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαφθορά υποβαθμίζει το κράτος δικαίου, αποδυναμώνει τις οικονομίες και την οικονομική ανάπτυξη, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, διαιωνίζει τις συγκρούσεις και στερεί αθώους πολίτες από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η σημερινή δράση, η μεγαλύτερη δράση που στοχεύει στη διαφθορά μέχρι σήμερα, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται στη διαφθορά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιβάλλει απτές και σημαντικές συνέπειες σε όσους εμπλέκονται στη διαφθορά και εργάζονται για την προστασία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος από κατάχρηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μαζί με όλους τους Βούλγαρους που προσπαθούν να ξεριζώσουν τη διαφθορά προωθώντας τη λογοδοσία για διεφθαρμένους αξιωματούχους που υπονομεύουν τις οικονομικές λειτουργίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Βουλγαρίας», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών στοιχείων, Andrea M. Gacki. «Όχι μόνο η διαφθορά στερεί τους πολίτες από πόρους, αλλά μπορεί να διαβρώσει τους θεσμούς που σκοπεύουν να τους προστατεύσουν. Αυτός ο ορισμός στο πλαίσιο του προγράμματος παγκόσμιων κυρώσεων Magnitsky δείχνει ότι έχουμε δεσμευτεί να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά όπου κι αν βρίσκεται.»

Αυτή η δράση στοχεύει στον, έναν εξέχον Βούλγαρο επιχειρηματία και ολιγάρχη Vassil Kroumov Bojkov, τον  Delyan Slavchev Peevski, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου, τον Ilko Dimitrov Zhelyazkov, πρώην αναπληρωτή προϊστάμενο της βουλγαρικής κρατικής υπηρεσίας τεχνικών επιχειρήσεων, ο οποίος διορίστηκε στο Εθνικό Γραφείο Ελέγχου για τις Ειδικές Συσκευές Συγκέντρωσης Πληροφοριών και οι εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τα αντίστοιχα άτομα./ibna