Β-Ε: Οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας συναντήθηκαν με τον Vučić για να συζητήσουν τον διορισμό του νέου Ύπατου Εκπροσώπου

Β-Ε: Οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας συναντήθηκαν με τον Vučić για να συζητήσουν τον διορισμό του νέου Ύπατου Εκπροσώπου

Αφού το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) διόρισε τον Christian Schmidt ως νέο Ύπατο Εκπρόσωπο, οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στη Σερβική Δημοκρατία, τόσο από τον κυβερνώντα συνασπισμό όσο και από την αντιπολίτευση, πήγαν στο Βελιγράδι την Τετάρτη για διαβούλευση με τον Σέρβο Πρόεδρο, Aleksandar Vucic.

Μετά τη συνάντηση, ο Vučić είπε ότι το PIC SB δεν έκανε τον διορισμό με νόμιμο τρόπο και ότι η «αντίδραση θα είναι ισχυρή».

«Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ έντονη και έντονη στο θέμα των διεθνών νομικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί παρουσία και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για τη Σερβική Δημοκρατία, άκουσα προσεκτικά όλους τους καλεσμένους μας, άκουσα όλες τις ιδέες και νομίζω ότι ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν αρκετά καλά το βάρος και τη θέση στην οποία βρίσκονται η Σερβική Δημοκρατία  και όλοι οι Σέρβοι. Αυτό που μπορεί να κάνει η Σερβία είναι ότι θα είναι πάντα με την Σερβική Δημοκρατία (RS), με σεβασμό στην ακεραιότητα της Β-Ε, αλλά και με την ακεραιότητα της RS εντός της Β-Ε. Θα βοηθούμε και θα υποστηρίζουμε πάντα την RS», είπε ο Vučić.

Πρόσθεσε ότι «η Σερβία θα αρχίσει να ενεργεί με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ πριν, αλλά σύμφωνα με αυτό που υπογράφηκε. Από τώρα και στο εξής, θα ζητάμε τακτικά εκθέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ύπατοι Εκπρόσωποι εάν συνεχίσουν να υπάρχουν στη Β-Ε θα σεβαστούν αυτήν την υποχρέωση έναντι της Σερβίας.»

Ο Vučić υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής, κάθε Ύπατος Εκπρόσωπος επιβεβαιώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι στην RS ανησυχούν για το σεβασμό ή την αλλαγή νομικών διαδικασιών.

Ο Σερβικής καταγωγής και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η κατάσταση απαιτεί πολιτική ενότητα στην RS για να ξεπεραστεί «αυτή η βιασύνη ενάντια στην RS και τον Σερβικό λαό γενικά»

«Πιστεύουμε ότι ο διορισμός του Ύπατου Εκπροσώπου με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετος στα συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας και του σερβικού λαού στη Β-Ε. Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να επιστρέψουν στη νομιμότητα και ότι ένα ψήφισμα πρέπει να καθορίσει ποιος είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Πρώτον, πιστεύουμε ότι το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου θα πρέπει να κλείσει», είπε ο Dodik.

Είπε ότι η πρωτοβουλία του 2005 ήταν να κλείσει το OHR, αλλά ότι υιοθετώντας «τους πέντε στόχους και τις δύο προϋποθέσεις», δεν θα συμβεί ποτέ.

«Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε αποκατάστασης υπό την έννοια των δυνάμεων της Βόννης ή της έγκρισης νομικών λύσεων. Ψάχνουμε για ενότητα στην RS και απαιτείται η υποστήριξη της Σερβίας. Δεν θέλουμε δραματοποίηση. Θέλουμε την εφαρμογή του Συντάγματος. Δεν είμαστε αντι-Dayton ή αντι-συνταγματικοί. Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει παραβίαση αυτού, έχοντας κατά νου ότι εικάζεται ένα νέο όνομα. Όποιος διορίστηκε, πιστεύουμε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν όχι, δεν θα είναι νόμιμος για εμάς», επεσήμανε ο Dodik.

Η συνάντηση προκάλεσε αντίδραση του Βοσνιακού μέλους της Προεδρίας της Β-Ε, Šefik Džaferović, ο οποίος είπε ότι «θα ήταν καλύτερα ο Dodik να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με δύο άλλα μέλη της Προεδρίας». Ο Džaferović πιστεύει ότι η Σερβία δεν έχει δικαιώματα όσον αφορά τον διορισμό του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε και ότι η μόνη υποχρέωση που έχει η Σερβία βάσει της Συμφωνίας του Dayton είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Β-Ε «χωρίς να λάβει μέτρα που θα παραβίαζαν αυτές τις αξίες της Β-Ε με οποιονδήποτε τρόπο»./ibna