Το Μαυροβούνιο σε πολιτικό αδιέξοδο

Το Μαυροβούνιο σε πολιτικό αδιέξοδο

Στο Μαυροβούνιο, έχουμε μια μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία ο Zdravko Krivokapić παραμένει πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την υποστήριξη 41 βουλευτών, όσους χρειάζεται για να παραμείνει σε αυτήν τη θέση, δήλωσε ο βουλευτής του DPS Miloš Nikolić. Σε δήλωση για το Ραδιόφωνο Μαυροβούνιο, επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο ουσιαστικά δεν έχει κυβέρνηση και ότι ο Krivokapić θα πρέπει να ζητήσει από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Nikolić τόνισε ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι καταστροφική, ότι το κράτος δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι αστυνομικοί δεν έχουν καύσιμα για τα αυτοκίνητα, εκδήλωσε εκδίκηση στην εκπαίδευση, καθώς και τον αποκλεισμό του ευρωπαϊκού δρόμου.

«Έχουμε κοινωνική αναρχία, πλήρη ανομία και αυτό είναι συνέπεια του γεγονότος ότι η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον. Επισήμως, έχουμε μια κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε μια κυβέρνηση γιατί δεν έχει πλέον την υποστήριξη του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Nikolić στο Radio CG.

Τόνισε ότι το υπάρχων κοινωνικό περιβάλλον πρέπει να επιλυθεί γρήγορα.

«Οι πολίτες και η κοινωνία είναι όμηροι των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τα οποία φοβούνται την πτώση της κυβέρνησης και τις νέες κοινοβουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι αδιανόητο να το πολιτικοποιείς… », είπε ο Nikolić.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία νομιμότητα και γι’ αυτό δεν μπορούν να εγκριθούν σημαντικές αποφάσεις και νόμοι.

«Ο Krivokapić θα έπρεπε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Συνέλευση», είπε ο Nikolić, υπενθυμίζοντας ότι ο Milo Đukanović το έκανε αυτό στα τέλη του 2015, στις αρχές του 2016.

Ο Krivokapić εξόργισε τους συναδέλφους του συνασπισμού με τις τελευταίες κινήσεις, και το τελευταίο κομμάτι ήταν η άρνηση της υπογραφής της Βασικής Συμφωνίας με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι’ αυτό το Δημοκρατικό Μέτωπο και άλλα κόμματα που συγκεντρώθηκαν στον συνασπισμό «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» δήλωσαν ότι ο Krivokapić δεν έχει πλέον την υποστήριξή του έως ότου εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της συμφωνίας συνασπισμού. Ωστόσο, δεν προορίζονται για νέες εκλογές, αλλά για μια νέα συμφωνία συνασπισμού. Το μόνο κόμμα που έχει δηλώσει δημοσίως ότι υποστηρίζει τον Krivokapić είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να παραιτηθεί.

Η λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Μαυροβούνιο δεν είναι ακόμη ορατή, αλλά κάτι σύντομα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τα περισσότερα κόμματα, προκειμένου οι πολιτικοί να αρχίσουν να ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή πορεία και όχι με τον εαυτό τους και τις αμοιβαίες σχέσεις τους ./ibna