Η Κροατία διευκολύνει την είσοδο για τους πολίτες της ΕΕ και των χωρών Schengen

Η Κροατία διευκολύνει την είσοδο για τους πολίτες της ΕΕ και των χωρών Schengen

Το Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας της Κροατίας αποφάσισε την Τετάρτη να διευκολύνει τα μέτρα εισόδου στα σύνορα για τους πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών του Schengen.

Με τη νέα απόφαση, πολίτες της ΕΕ και πολίτες από τα κράτη μέλη του Schengen θα μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία με μια δόση εμβόλιο εάν έχει ελήφθη πριν από περισσότερες από 22 ημέρες, επιβεβαίωσε το Κροατικό Τουριστικό Συμβούλιο. Πριν από τη σημερινή απόφαση, απαιτούνταν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που να δείχνει την τελική δόση που είχε ληφθεί πριν από 14 ημέρες.

«Η Κροατία εφαρμόζει συνεχώς διάφορα επιδημιολογικά μέτρα και προετοιμασίες για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και το υπόλοιπο του τουριστικού έτους, και τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε σταδιακά τη ροή της τουριστικής κίνησης. Η τουριστική αγορά της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αυτές οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80/% της ξένης τουριστικής κίνησης στην Κροατία. Με όλα τα βήματα που κάναμε από τις αρχές του έτους, το πρόγραμμα «Ασφαλής διαμονή στην Κροατία», δημιουργώντας επιπλέον σημεία για τον έλεγχο των τουριστών, συγχρηματοδότηση τεστ και εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, δημιουργώντας συνθήκες για να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητά μας ως ασφαλή προορισμό και δημιουργώντας αυξανόμενη ζήτηση. Τις επόμενες μέρες, θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε εντατικά με πολλές χώρες σχετικά με τις διαδικασίες διέλευσης των συνόρων, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι τουριστικές ροές όσο το δυνατόν καλύτερα και έτσι οι επισκέπτες μας να μπορούν να αρχίσουν να απολαμβάνουν την Κροατία το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού και Αθλητισμού Nikolina Brnjac  με την ευκαιρία της απόφασης.

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος eVisitor, η τουριστική κίνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη του Schengen αντιπροσώπευε περίπου το 80% της τουριστικής κίνησης ξένων υπηκόων σε περίοδο προ πανδημίας, ενώ πέρυσι έφτασε το 90% του συνόλου των ξένων εθνικοτήτων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, η τουριστική κίνηση αυξάνεται συνεχώς, οπότε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των 100.000 τουριστών σε μία ημέρα ξεπεράστηκε για πρώτη φορά, με τους περισσότερους επισκέπτες στην Κροατία να είναι αυτή τη στιγμή από τη Γερμανία (55.000), την Αυστρία (8.500), Πολωνία (8.000) και Σλοβενία ​​(6.000).

Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1 εκατομμύριο αφίξεις και 3,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην Κροατία, καταγράφοντας αύξηση 42% στις αφίξεις και 38% σε διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από τις συνολικές αφίξεις και διανυκτερεύσεις, οι ξένοι τουρίστες πραγματοποίησαν περισσότερες από 516.000 αφίξεις και 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Μόνο τον Μάιο, υπήρχαν 451.000 αφίξεις και 1,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αύξηση 412% στις αφίξεις και 256% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους. Σημαντική ανάπτυξη επιτεύχθηκε ιδιαίτερα στο ναυτικό τμήμα, δηλαδή στο τμήμα ναύλωσης, όπου καταγράφηκαν συνολικά 183.000 διανυκτερεύσεις, δηλαδή αύξηση άνω του 1500% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι./ibna