Η Σλοβενία παρ​​έλαβε 300.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca από την Ουγγαρία

Η Σλοβενία παρ​​έλαβε 300.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca από την Ουγγαρία

Η Σλοβενία ​​παρέλαβε 300.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca κατά του Covid-19 ως δωρεά από την Ουγγαρία για την οποία είπε ο Janez Janša ότι θα επιτρέψει στη Σλοβενία ​​να σταματήσει την επιδημία και να απολαύσει ένα χαλαρό καλοκαίρι.

Ο Janša εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας στη Σλοβενία. «Σήμερα είναι μια διπλή ειδική μέρα για τη Σλοβενία. Ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια, ορκίστηκε η πρώτη γενιά του σλοβενικού στρατού, οπότε έχω επίσης ένα μνημείο για τη σημαντική αυτή ημέρα. Εκείνη την εποχή, όλα ήταν ακόμα ανοιχτά μπροστά μας, η διακήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους, η αναμενόμενη επιθετικότητα και πάνω από όλα ήμασταν μόνοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σήμερα η Σλοβενία ​​δεν είναι πλέον μόνη και περιβάλλεται από τέσσερις φιλικές χώρες. «Δεν ήμασταν μόνοι στη δοκιμασία που προκλήθηκε από την πανδημία. Η σημερινή χειρονομία της Ουγγαρίας να μας δωρίσει 300.000 δόσεις Astra Zeneca το αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό πρακτικό τρόπο», είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που ήταν σημαντικά καλύτερα προετοιμασμένοι για την επιδημία από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Γι’ αυτό η Ουγγαρία μας βοήθησε στην αρχή του πρώτου κύματος την περασμένη άνοιξη. Εκείνη την εποχή είχαμε άδειες αποθήκες προστατευτικού εξοπλισμού και σας ευχαριστούμε και πάλι για τη βοήθεια με τη μορφή εξοπλισμού που δώσατε στα σλοβενικά νοσοκομεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουγγαρία είναι επίσης πολύ πάνω από το μέσο όρο στον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη και στον κόσμο, για τον οποίο ο πρωθυπουργός συγχαίρει ειλικρινά.

«Ως πρωθυπουργός της χώρας, η οποία θα αναλάβει την ηγεσία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούλιο, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη βοήθειά σας στα εμβόλια για άλλες χώρες της περιοχής μας που βοηθάτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι με τις πρόσθετες δόσεις εμβολίου που έδωσε η Ουγγαρία στη Σλοβενία, η χώρα θα σταματήσει την επιδημία μέχρι το καλοκαίρι. «Με βάση αυτό, μπορούμε να βασιστούμε σε ένα χαλαρό καλοκαίρι», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Λίγο αργότερα, η Σλοβενία, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα εκδώσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για ελεύθερη διέλευση των συνόρων, το οποίο θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους, πρώην άρρωστους και ελεγμένους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε επίσης στους πολίτες της Σλοβενίας ότι «πρέπει, ωστόσο, να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων είναι πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα ισχύοντα μέτρα μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές συνέπειες έως ότου πραγματοποιηθεί επαρκής εμβολιασμός»

Στο τέλος της δήλωσης, ευχαρίστησε για άλλη μια φορά για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας και για το όμορφο δώρο στη Σλοβενία. «Ζήτω η όμορφη και φιλική φιλία μεταξύ Σλοβενίας και Ουγγαρίας”, κατέληξε ο πρωθυπουργός Janez Janša./ibna