Dačić: Δεν αποδεχόμαστε επιβαλλόμενες λύσεις

Dačić: Δεν αποδεχόμαστε επιβαλλόμενες λύσεις

Η Σερβία είναι εποικοδομητική στον διάλογο με την Πρίστινα με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ και επιθυμεί έναν συμβιβασμό που θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου Ivica Dačić στη Μόσχα σήμερα, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν αποδέχεται επιβαλλόμενες και μονομερείς λύσεις.

«Μας λένε, παραιτηθείτε από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ο δρόμος προς την ΕΕ είναι ανοιχτός για εσάς. Αυτό δεν το λένε οι συνεργάτες ο ένας στον άλλο. Θέλουμε να εισέλθουμε στην Ένωση, εργαζόμαστε σκληρά γι’ αυτό και δεν αλλάζουμε αυτόν τον στόχο, αλλά δεν δεχόμαστε τα εμπόδια που θέτονται μπροστά μας σε αυτή την πορεία που δεν έχουν τεθεί ποτέ για κανέναν, όπως η αναγνώριση της παράνομης απόσχισης μπορεί αναμένεται από οποιοδήποτε κυρίαρχο κράτος» είπε ο Dačić.

Είναι παρόμοιο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Dačić, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κρατικής Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είπε ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι η ίδια η Σερβία είχε εκτεθεί στον ίδιο μηχανισμό πίεσης και γνωρίζει πολύ καλά πόσο άδικο είναι.

«Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Σερβίας. Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός κλάδος στον οποίο δεν καταγράφουμε τεράστια ανάπτυξη, ξεκινώντας από την ενέργεια, τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, τη γεωργική παραγωγή, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία ξύλου» τόνισε ο Dačić.

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης είπε ότι υπάρχει ακόμη χώρος που πρέπει να ενεργοποιηθεί στον τομέα της οικονομίας, κυρίως σε κοινές συμφωνίες για έργα υψηλής τεχνολογίας.

«Προχωρούμε προς αυτήν την κατεύθυνση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα των ιατρικών επιστημών. Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το γεγονός ότι η Σερβία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρήγαγε το εμβόλιο “Sputnik V” με την έγκριση του ινστιτούτου “Gamaleja” που ανέπτυξε αυτό το υπέροχο εμβόλιο;»  αναρωτήθηκε ο Dačić.

Υπενθύμισε ότι η Σερβία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου όσον αφορά το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού, γι’ αυτό αναμένεται ότι η καταπολέμηση της επιδημίας θα τερματιστεί σύντομα.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι ένας από τους πυλώνες της στήριξης της Σερβίας στον σύγχρονο κόσμο και ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Ο Dačić επεσήμανε ότι η Σερβία και η Ρωσία σήμερα είναι πολλά περισσότερα από τους παραδοσιακούς, ιστορικούς φίλους και συμμάχους.

«Γνωρίζετε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία το 2012, όταν στην Σερβία ήταν επικεφαλής ο συνασπισμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος με επικεφαλής τον Aleksandar Vucic και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, του οποίου είμαι ηγέτης. Η Σερβία και η Ρωσική Ομοσπονδία έχουν συνάψει μια Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης από το 2013, ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που καθορίζει τους στόχους της κοινής μας συνεργασίας» δήλωσε ο Dačić.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός προστάτης του υπέρτατου εθνικού συμφέροντος της Σερβίας, το οποίο προστατεύει στη διεθνή σκηνή, και αυτή είναι η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Σερβίας.

«Η Ρωσία, όπως και η Σερβία, πιστεύει ακράδαντα ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι αναφαίρετο τμήμα της Σερβίας και για δεκαετίες υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς πυλώνες μας στον αγώνα για τα συμφέροντά μας στη διεθνή σκηνή» πρόσθεσε ο Dačić.

Ο Ivica Dačić μίλησε στα ρωσικά στο τοπικό κοινοβούλιο και στην αρχή της ομιλίας, οι Ρώσοι βουλευτές σηκώθηκαν για να τον χαιρετήσουν./ibna