Τουρκία: Την ένταση στις διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν Erdogan-Biden

Τουρκία: Την ένταση στις διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν Erdogan-Biden

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Τρίτη ότι θα συζητήσει τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη αργά το βράδυ στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT, ο Erdogan δήλωσε ότι έχουν γίνει «προκαταρκτικές προετοιμασίες» πριν από τη συνάντηση.

«Στη συνάντηση, θα ρωτήσουμε γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ περνούν μια τόσο τεταμένη περίοδο», δήλωσε ο Erdogan.

Η συνάντηση μεταξύ Erdogan και Biden θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο.

Ο Erdogan υπενθύμισε ότι είχε συνεργαστεί με πρώην Αμερικανούς προέδρους τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του Barak Obama και του Donald Trump, λέγοντας ότι «δεν είχε τέτοια ένταση με κανέναν από αυτούς».

Ο πρόεδρος είπε ότι η πιο πρόσφατη ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ προκλήθηκε από την αναγνώριση των γεγονότων του 1915 από τον Biden ως «γενοκτονία».

Ο Erdogan επέκρινε για άλλη μια φορά τον Αμερικανό ομόλογό του και επανέλαβε το αίτημά του ότι ιστορικοί και νομικοί εμπειρογνώμονες, αλλά όχι πολιτικοί, πρέπει να εργαστούν για τους λεγόμενους αρμενικούς ισχυρισμούς.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχε άλλος λόγος πίσω από την απόφαση του Biden σχετικά με τους ισχυρισμούς περί γενοκτονίας, ο πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία είναι συνηθισμένη σε τέτοια πράγματα», χωρίς να αναλύσει.

«Όσοι στρέφονται στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν έναν σημαντικό φίλο», δήλωσε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «ένας ισχυρός και αξιόπιστος συνεργάτης» στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν δύο άλλα σημαντικά ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, το ένα είναι η υποστήριξη των ΗΠΑ για τους τρομοκράτες του YPG / PKK και η αδράνειά στον τρομοκρατικό οργανισμό Fetullah (FETO) του οποίου ο ηγέτης κατοικεί στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Erdogan.

Επανέλαβε την απογοήτευσή του για την υποστήριξη των ΗΠΑ για τρομοκράτες YPG / PKK στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε παράσχει όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τους δεσμούς μεταξύ PKK και YPG / PYD, αλλά επιλέγουν να κλείνουν τα μάτια σε αυτά», δήλωσε ο Erdogan.

«Εάν είσαι σύμμαχός μας, θα σταθείς μαζί μας ή θα σταθείς με αυτούς τους τρομοκράτες; Δυστυχώς, παίρνουν το μέρος αυτών των τρομκρατών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ο Erdogan είπε επίσης ότι ένα ΝΑΤΟ χωρίς «ισχυρή Τουρκία» δεν είναι ισχυρό.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν έναν τεράστιο τομέα συνεργασίας από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη και η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Κάιρο.

«Γνωρίζω τον Αιγυπτιακό λαό πολύ καλά. Η πολιτιστική πτυχή των δεσμών μας είναι πολύ ισχυρή. Ως εκ τούτου, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος./ibna