Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και η θέση της παραμένει αμετάβλητη

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και η θέση της παραμένει αμετάβλητη

Η εμβάθυνση της οικονομικής κι εμπορικής συνεργασίας μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας και η ανακοίνωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανησύχησαν το Βελιγράδι και τον Πρόεδρο, Aleksandar Vucic, που βλέπει αυτές τις κινήσεις ως προσπάθεια της Ελλάδας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, παρά τη συνεργασία μεταξύ της Πρίστινα και της Αθήνας, η στάση της Ελλάδας απέναντι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αμετάβλητη. Αυτό είπε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στη Gazeta Express σε γραπτή δήλωση. “Όπως γνωρίζετε καλά, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και η θέση της παραμένει αμετάβλητη», σύμφωνα με τη δήλωση.

Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας λέει ότι η Αθήνα έχει ακολουθήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση απέναντι στην Πρίστινα, αναφέροντας τη συνεργασία στην οικονομική ανάπτυξη και τη στήριξη του Κοσσυφοπεδίου σε διάφορους τομείς.

«Ταυτόχρονα, είναι εξίσου γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση απέναντι στην Πρίστινα, φιλοξενώντας από το 2019 ένα« Γραφείο Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου στην Αθήνα» και συνεργάζεται με το Κοσσυφοπέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Πρίστινα τον περασμένο Οκτώβριο, δίνοντας ώθηση στη διμερή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στον οικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου και της ενέργειας, υπενθυμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, διορίστηκαν σημεία επαφής, δηλαδή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο ομόλογός του, τότε, ο υφυπουργός Εξωτερικών Brajshori και είχαν τηλεδιάσκεψη. Ως συνέχεια, το 4ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Κοσσυφοπεδίου πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου, ουσιαστικά, λόγω της υγειονομικής κρίσης», σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Νίκου Δένδια που αναμενόταν να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, εξηγώντας ότι η επίσκεψη λαμβάνει υπόψη τον πρόσφατο σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή του πορεία και σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζει επίσης την απελευθέρωση βίζας. «Η Ελλάδα συνεισφέρει επίσης με σημαντικό αριθμό μελών των Ελληνικών Δυνάμεων στην KFOR», σύμφωνα με δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως μακροχρόνιο μέλος της ΕΕ (1981) και του ΝΑΤΟ (1952), η Ελλάδα επιδιώκει την εδραίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του κράτους δικαίου στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μέσω της εγκατάστασης σχέσεων καλής γειτονίας και σεβασμού των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Πρίστινα, καθώς και του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα που διευκολύνει η ΕΕ», ανέφερε σε γραπτή δήλωση το Υπουργείο Εξωτερικών./ibna