Συνάντηση Vucic-Kurti τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες

Συνάντηση Vucic-Kurti τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες

Την συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες μέρες επιβεβαίωσε ο απεσταλμένος της ΕΕ Lajcak

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Βελιγραδίου Πρίστινα, Miroslav Lajcak, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον αναπληρωτή υφυπουργό των ΗΠΑ Matthew Palmer, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Πρίστινα, δήλωσε ότι η συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και του προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic που διευκολύνεται από την ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες.

Ο Lajcak που ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο την Τρίτη δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψής του ήταν οι προετοιμασίες για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ του Kurti και του Vucic που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, ο Lajcak συναντήθηκε με την Πρόεδρο Vjosa Osmani, τον πρωθυπουργό Albin Kurti, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Besnik Bislimi και την υπουργό Εξωτερικών Donika Gervalla.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο είπε ότι υπάρχει πιθανότητα το έτος 2021 να είναι θετικό όσον αφορά για την ευρωπαϊκή ατζέντα των Δυτικών Βαλκανίων. «Υπήρξε μια συζήτηση μεταξύ των 27 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και θα υπάρξει κι άλλη μια συζήτηση στις 22 Ιουνίου. Θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο και όλη αυτή η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Lajcak.

Ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας των ΗΠΑ Matthew Palmer δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα προχωρήσει τα πράγματα. Είπε ότι εναπόκειται στα μέρη να εντοπίσουν τους συμβιβασμούς που θέλουν να επιτύχουν σε μια τελική συμφωνία λέγοντας ότι ο διάλογος διευκολύνεται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και είπε ότι συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο συνεργαζόμενοι με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ Lajcak και την ομάδα του με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων./ibna