Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη Blinken

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη Blinken

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Antony Blinken είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ με αιχμή την συνεργασία τους στην ασφάλεια, οι εξελίξεις στην περιοχή και το κυπριακό, όπως σημειώνει το ΚΥΠΕ.

Ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του Blinken, τον οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης τον είχε συναντήσει όταν ο Αμερικανός επίσημος υπηρετούσε την κυβέρνηση Obama.

Η συνομιλία ήταν θερμή και διήρκεσε 25 λεπτά, επιβεβαιώνοντας την καλή σχέση Κύπρου – ΗΠΑ.

Το State Department μόλις την περασμένη εβδομάδα ανανέωσε την αναφορά του στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα του τμήματος πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών. Ενώ στην πρόταση για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022, έχει καταχωρηθεί ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων για εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο Blinken διαβεβαίωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε σχέση με το κυπριακό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επαναβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία στιγμή όπου η Τουρκία προωθεί διχοτομικές προτάσεις δύο κρατών. Ο Blinken σύμφωνα με την ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Victoria Nuland./ibna