Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να ανοίξουν πρεσβείες στη Συρία

Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να ανοίξουν πρεσβείες στη Συρία

Η Ελλάδα και η Κύπρος ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους στη Δαμασκό, σπάζοντας τη συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ότι πρέπει να διατηρηθεί ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ του συριακού καθεστώτος, αναφέρει σε δημοσίευμα το “The New Arab”.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα το άνοιγμα πρεσβείας στη Συρία.

Το Greek City Times νωρίτερα εκείνη την ημέρα δημοσίευσε την είδηση ότι Κύπριοι αξιωματούχοι υπέγραψαν συμφωνία με το Συριακό Δικηγορικό Σύλλογο για ενοικίαση ακινήτου τη δυτική Δαμασκό για νέα πρεσβεία.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο έδειξαν ότι ο Κύπριος Διευθυντής της Κυπριακής Πρεσβείας Sivak Avedissian και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου συναντήθηκαν στη Δαμασκό για να υπογράψουν τη μίσθωση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σύρια δημοσιογράφος Sara Salloum δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Twitter που έδειχνε τις σημαίες Ελλάδας και ΕΕ να υψώνονται έξω από ένα περιφραγμένο κτίριο στη Δαμασκό.

Η Salloum πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της σε λίγες εβδομάδες.

Ο “The New Arab” ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο να διευκρινίσει το θέμα, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δήλωσαν και οι δύο την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τους δεσμούς με το συριακό καθεστώς, παρά το γενικό μποϊκοτάζ των χωρών της ΕΕ της Δαμασκού για τις τρομακτικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα δήλωσε τον Μάιο του 2020 την πρόθεσή της να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της, αλλά η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε τα σχέδια.

Η Κύπρος διατήρησε τους οικονομικούς δεσμούς της με το συριακό καθεστώς παρά την αποχώρηση του πρέσβη της από τη Δαμασκό το 2012, σύμφωνα με πηγές.

Το Ομάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν έχουν αποκαταστήσει τους δεσμούς τους με τη Συρία παρά το διπλωματικό μποϊκοτάζ στο καθεστώς από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται επίσης να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το συριακό καθεστώς, μετά την φερόμενη επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Δαμασκό και τη συμμετοχή σε διάσκεψη στο Ριάντ του υπουργού Τουρισμού της Συρίας τον περασμένο μήνα./ibna