Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο στη Β-Ε

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο στη Β-Ε

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Eric Nelson δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον διορισμό και τον ζωτικό ρόλο που έχει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στη «διευκόλυνση της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton» – τη συμφωνία που έληξε τον πόλεμο του 1992-95 .

Ο Nelson συζήτησε τον διορισμό του Γερμανού απεσταλμένου Christian Schmidt ως νέου Ύπατου Εκπροσώπου στη χώρα με τον Πρόεδρο της Προεδρίας της Β-Ε Mirolad Dodik. Ο Dodik και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας εξέφρασαν νωρίτερα δυσαρέσκεια για το διορισμό του Γερμανού πολιτικού Christian Schmidt στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της νέας διεθνούς κοινότητας.

«Προτρέπουμε τους πολιτικούς ηγέτες να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Β-Ε, τη βελτίωση της οικονομίας και να οδηγήσουν στον τερματισμό της Β-Ε από τη διεθνή εποπτεία. Η διχαστική ρητορική χρησιμεύει μόνο για να επιβραδύνει την πρόοδο που θα ωφελήσει όλους τους πολίτες της Β-Ε», δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση.

Το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης όρισε επίσημα τον Christian Schmidt στις 27 Μαΐου και θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Ο Schmidt θα αντικαταστήσει τον Αυστριακό διπλωμάτη Valentin Inzko, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή τα τελευταία 12 χρόνια.

Ο Dodik είπε ότι το PIC δεν είχε την εξουσία να διορίσει τον αξιωματούχο και ότι έγινε με «ύποπτο» τρόπο. Υποστηρίζει επίσης το κλείσιμο του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε.

«Το άτομο που υποτίθεται ότι διορίστηκε ως Ύπατος Εκπρόσωπός του δεν θα είναι αποδεκτό και η Σερβική Δημοκρατία δεν θα δεχτεί αυτόν ή οποιαδήποτε από τις αρμοδιότητές του», δήλωσε ο Dodik, προτρέποντας το κοινό να απορρίψει επίσης το διορισμό του Schmidt.

Ο Dodik και άλλοι πολιτικοί ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας θα συναντηθούν αύριο στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic για να συζητήσουν τον διορισμό του Schmidt. Ο Dodik ισχυρίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της PIC δεν έχει δικαίωμα να διορίσει κανέναν στη θέση, διότι, σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, αυτό είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων PDP και SDS Branislav Borenović και Mirko Šarović επιβεβαίωσαν ότι θα παρευρεθούν στη συνάντηση./ibna