Κροατία: Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει την πρωτοβουλία απομάκρυνσης του υπουργού Υγείας

Κροατία: Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει την πρωτοβουλία απομάκρυνσης του υπουργού Υγείας

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, και ο Υπουργός Υγείας, Vili Beroš, συμμετείχαν σήμερα στο Κοινοβούλιο της Κροατίας στη συζήτηση για το ζήτημα της εμπιστοσύνης στον Υπουργό Υγείας, την οποία ξεκίνησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Plenković επεσήμανε ότι αυτή ήταν μια πρωτοβουλία μιας ομάδας βουλευτών της αντιπολίτευσης από διάφορα κόμματα, δεδομένου ότι είχαν συλλεχθεί οι υπογραφές του SDP, του Glas, του Mozemo, του Most και του Κινήματος Πατρίδα.

«Απορρίπτουμε εντελώς την πρωτοβουλία σας και λεπτομερώς αναφέρετε στη γραπτή γνώμη της κυβέρνησης, η οποία απάντησε με πολύ ακρίβεια και με επιχειρήματα σε όλους τους ισχυρισμούς αυτής της πρωτοβουλίας», είπε.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό για το κοινό της Κροατίας να σημειώσει ότι η Κροατία, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση τα τελευταία εκατό χρόνια, που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 που επηρέασε τα συστήματα υγείας, την υγεία των πολιτών, την οικονομία, τα οικονομικά, την κοινωνική ζωή, την παραγωγή, το ΑΕγχΠ και τις θέσεις εργασίας – κυριολεκτικά κάθε πτυχή της ζωής μας.

«Σε αυτή τη διαδικασία, είχαμε, από πολιτική άποψη, δύο ομάδες δράσης. Η πρώτη ομάδα παραγόντων ήταν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση που αγωνίστηκε για τους Κροάτες πολίτες, για την ασφάλεια της υγείας, που πολέμησε εναντίον του Covid-19, που αγωνίστηκε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, που αγωνίστηκε για οικονομική σταθερότητα, για να εξασφαλίσει το μέγιστο της τουριστικής περιόδου πέρσι και δημιούργησε προϋποθέσεις για μια νέα, και η οποία αγωνίστηκε να διατηρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της επένδυσης και να προσφέρει χρήματα για την ανάπτυξη της Κροατίας τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η δεύτερη ομάδα παραγόντων, η οποία μπορεί ουσιαστικά να περιλαμβάνει τους υπογράφοντες αυτήν την πρωτοβουλία, ανήκει σε εκείνους που πέρασαν για πρώτη φορά αρκετές εβδομάδες και μήνες ασχολούμενοι με τη συνταγματική και νομική βάση της έδρας και όλα όσα έπρεπε να κάνουμε για την προστασία της υγείας των πολιτών. Τότε κάποιοι, που σχετίζονται με εσάς, είπαν ότι το Covid-19 ήταν σαν τερηδόνα ή πιθανώς κάποιο είδος γρίπης. Τότε άρχισαν οι πρωτοβουλίες, αυθόρμητα, απρόκλητα, μια εικόνα από τα νοσοκομεία εάν υπάρχει αρκετός προστατευτικός εξοπλισμός. Και αργότερα πρωτοβουλίες για το έργο της έδρας », δήλωσε, επεξηγώντας, όπως είπε, την τεράστια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων δράσης, που μπορεί να φανεί ακόμη και σήμερα.

Πρόσθεσε ότι ο λαός της Κροατίας βλέπει αυτή τη διαφορά, το οποίο φάνηκε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.

«Ο Υπουργός Beroš θα είναι υπουργός στην Κυβέρνηση και θα συνεχίσει να πολεμά, μαζί με ολόκληρη την ομάδα», κατέληξε ο Plenković./ibna