Κροατία: Ο Tomašević κέρδισε τις εκλογές στο Ζάγκρεμπ

Κροατία: Ο Tomašević κέρδισε τις εκλογές στο Ζάγκρεμπ

Ο Tomislav Tomašević (Možemo!), κέρδισε τις εκλογές για το Δήμο του Ζάγκρεμπ, κέρδισε ο Ivica Puljak (Κέντρο) στο Split, κέρδισε ο Marko Filipović (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) στη Rijeka και ο Ivan Radić της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης κέρδισε στο Osijek.

Καταμετρήθηκαν τα ψηφοδέλτια από όλα τα εκλογικά τμήματα στο Ζάγκρεμπ και σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, ο Tomislav Tomašević του συνασπισμού της πράσινης-αριστεράς του Možemo κέρδισε το 65,25% των ψήφων.

Στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στις 16 Μαΐου, ο Tomašević κέρδισε 147.631 ψήφους, και στον αγώνα της Κυριακής, κέρδισε 199.630 ψήφους.

Ο αντίπαλός του από το δεξί κόμμα του DP, Miroslav Škoro, κέρδισε το 34,75 τοις εκατό των ψήφων ή 106.300 ψήφους για το Δήμο.

Το ποσοστό συμμετοχής στο Ζάγκρεμπ ήταν 45,07 τοις εκατό, το οποίο είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό, τι στον πρώτο γύρο, και το 2% των ψήφων ήταν άκυρα.

Στην πρώτη του ομιλία ως εκλεγμένος δήμαρχος την Κυριακή, ο Tomašević είπε ότι οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ εμπιστεύτηκαν την ικανότητά του να διοικεί την πόλη, καλώντας τους να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη της πόλης.

«Ευχαριστώ, Ζάγκρεμπ! Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας, την ελπίδα, την πεποίθησή σας ότι μια πραγματική αλλαγή είναι δυνατή. Σας ευχαριστούμε για μια σαφή εντολή για μια πραγματική αλλαγή. Σας ευχαριστώ που πιστέψατε σε μένα, στον εαυτό σας και σε όλους μας», είπε ο Tomašević.

Πρόσθεσε ότι αγωνιζόταν όλη του τη ζωή για την πόλη και τα συμφέροντά της και ενάντια σε επιβλαβείς συμφωνίες και αποφάσεις από εκείνους που, είπε, είχαν καταλάβει την πόλη, την παραμελούσαν συστηματικά και τη χρησιμοποιούσαν ως τη δική τους μηχανή μετρητών.

Ο Tomašević υπενθύμισε ότι η εκστρατεία του για το Ζάγκρεμπ ξεκίνησε το 1998 όταν ήταν 16 ετών και αγωνίστηκε κατά της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων σε χαλίκια από τον ποταμό Sava.

«Είκοσι τρία χρόνια αργότερα, εδώ είμαστε, μαζί με την καλύτερη ομάδα με την οποία αγωνίζομαι εδώ και χρόνια για μια δίκαιη, πιο σταθερή και πιο ανεκτική κοινωνία. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους μοιράζομαι ένα όραμα για το Ζάγκρεμπ ως μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο διαφανή πόλη », δήλωσε ο Tomašević.

«Η αποστολή μας δεν θα διαρκέσει μόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. κοιτάζουμε πολύ πιο μακριά στο μέλλον, διότι η μακροπρόθεσμη ευημερία της πόλης είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Ζάγκρεμπ, μου δώσατε την εμπιστοσύνη σας και σας ζητώ να συμμετάσχετε, μαζί μας, στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης», δήλωσε ο Tomašević.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του φιλελεύθερου κόμματος του Κέντρου, Ivica Puljak, κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής στην δεύτερη πόλη της Κροατίας το Split, με 56,75 τοις εκατό των ψήφων. Στον πρώτο γύρο, κέρδισε 17.500 ψήφους και στο δεύτερο 35.565.

Ο αντίπαλός του, Αντιπρόεδρος Mihanović του κυβερνώντος δεξιού κόμματος HDZ, κέρδισε το 43,25% των ψήφων ή 27.106 ψήφους.

Το ποσοστό συμμετοχής στο Split ήταν 43,53 τοις εκατό, το οποίο είναι μικρότερο από ό, τι στον πρώτο γύρο, όταν το ποσοστό συμμετοχής ήταν 43,97 τοις εκατό και το 2,90 τοις εκατό των ψηφοφόρων ήταν άκυρα.

Καταμετρήθηκαν επίσης τα ψηφοδέλτια από όλα τα εκλογικά τμήματα στην πόλη του λιμένα της Rijeka και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Σοσιαλδημοκράτης Marko Filipović κέρδισε το 54,48% των ψήφων. Στον πρώτο γύρο στις 16 Μαΐου, κέρδισε 11.970 ψήφους και στο δεύτερο 18.902.

Ο αντίπαλός του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Davor Štimac, κέρδισε το 45,52% των ψήφων.

Το ποσοστό συμμετοχής στη Rijeka ήταν 34,16 τοις εκατό, 3% λιγότερο από ό, τι στον πρώτο γύρο των εκλογών και το 3,37 τοις εκατό των ψήφων ήταν άκυρα.

Ο νικητής στο Osijek είναι ο Ivan Radic του HDZ, με 59,68 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Berislav Mlinarević, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίζεται από το κόμμα DP και το συντηρητικό λαϊκιστικό κόμμα Most (Bridge), κέρδισε το 35,52 τοις εκατό των ψήφων.

Ο Radic κέρδισε 15.526 ψήφους στον δεύτερο γύρο, έναντι 13.655 ψήφους στον πρώτο γύρο. Το ποσοστό συμμετοχής στο Osijek ήταν 29,13 τοις εκατό, έως και 10% Λιγότερο από ό, τι στον πρώτο γύρο, και το 4,80 τοις εκατό των ψήφων ήταν άκυρα.

Η προσέλευση σε εθνικό επίπεδο ήταν 37,96 τοις εκατό για τις εκλογές για τους αρχηγούς της κομητείας και τον δήμαρχο του Ζάγκρεμπ, και 43,86 τοις εκατό για άλλους δημάρχους./ibna