Σλοβενία: Οι διπλωμάτες ξεκινούν διήμερες διαβουλεύσεις

Σλοβενία: Οι διπλωμάτες ξεκινούν διήμερες διαβουλεύσεις

Σλοβένοι διπλωμάτες ξεκίνησαν διήμερες διαβουλεύσεις σήμερα για το Brdo κοντά στο Kranj, εστιάζοντας κυρίως στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο υπουργός Εξωτερικών Anže Logar αναμένει συνομιλίες για το πώς να αξιοποιήσει καλύτερα το πρόγραμμα της προεδρίας. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ απαιτητικοί για όλους μας», τόνισε ο επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας.

Όπως είπε, η Σλοβενία ​​είναι καλά προετοιμασμένη για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα αναλάβει την 1η Ιουλίου. «Επομένως, σήμερα και αύριο δεν θα μιλήσουμε τόσο πολύ για την ίδια την προεδρία, αλλά για τον τρόπο εφαρμογής τις θέσεις μας και τις δεσμεύσεις μας από τη στρατηγική και το πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας μας, και πώς να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα της προεδρίας μας», δήλωσε ο Logar.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων, ο Logar επεσήμανε τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε πολλά απαιτητικά ζητήματα μπροστά μας, και θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας», δήλωσε ο υπουργός στους συγκεντρωμένους διπλωμάτες.

Η εφαρμογή του προγράμματος της προεδρίας θα είναι το θέμα της πρώτης επιτροπής του σήμερα. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν επίσης στο ζήτημα του πώς και πού πρέπει να πάει η εξωτερική πολιτική της Σλοβενίας, το οποίο θα είναι το θέμα της δεύτερης ομάδας.

Ο καθηγητής Boštjan Udovič θα μιλήσει στην τρίτη ομάδα με διπλωμάτες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης Ευρώπης. Το τέταρτο πάνελ θα είναι αφιερωμένο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η οποία, σύμφωνα με τον Logar, γίνεται το κύριο θέμα των τρεχουσών διεθνών σχέσεων. Οι διπλωμάτες θα συναντηθούν το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Borut Pahor και την Τρίτη από τον πρωθυπουργό Janez Janša.

Μεταξύ των προκλήσεων που περιμένουν στη σλοβενική διπλωματία στο εγγύς μέλλον, ο Logar επεσήμανε την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού και την ενοποίηση των μέτρων στα σύνορα. Τόνισε επίσης «την ανανεωμένη αύξηση του αριθμού των Σλοβένων πολιτών στο εξωτερικό, οι οποίοι θα χρειαστούν τη βοήθειά μας από καιρό σε καιρό».

Ανέλυσε επίσης τις σχέσεις με τους γείτονες και τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις και η ανάπτυξη των δεσμών υποδομής ήταν στην πρώτη γραμμή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ορισμένων άλυτων ζητημάτων, πιστεύει ο Logar.

Τόνισε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Σλοβενίας με την Ιταλία και την Κροατία για την από κοινού διαχείριση της Αδριατικής. Η Σλοβενία ​​θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα, προειδοποίησε ο Logar./ibna