Βόρεια Μακεδονία: Με ανώτερους αξιωματούχους και φόρουμ διαλόγου ο φετινός εορτασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

Βόρεια Μακεδονία: Με ανώτερους αξιωματούχους και φόρουμ διαλόγου ο φετινός εορτασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Συμφωνία Πρεσπών θα εορταστεί φέτος με περισσότερη αίγλη από τη Συμφωνία της Οχρίδας. Σύμφωνα με τη δημοσίευση της ημερήσιας διάταξης του διαλόγου του Φόρουμ των Πρεσπών, το πρώτο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται σε αυτή τη μορφή θα παρευρεθούν περίπου σαράντα ανώτεροι αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάμεσά τους θα είναι ο διαμεσολαβητής για το ονοματολογικό Matthew Nimetz, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Federica Mogherini και ο Επίτροπος της ΕΕ Johannes Hanh, συμμετέχοντες στην ιστορική εκδήλωση της Υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών στους Ψαράδες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον Βοηθό Υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Philip Reeker, καθώς και τον αναπληρωτή του, Matthew Palmer, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα παρευρεθεί επίσης ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα Βαλκάνια, Miroslav Lajcak. Από την περιοχή, στο φόρουμ θα παρευρεθούν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Ana Brnabic, Αλβανίας Edi Rama, Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović.

Επίσης θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoglu, Ουγγαρίας Peter Sijarto, Ρουμανίας Bogdan Aurescu, Κροατίας Gordan Grlic-Radman, Κοσσυφοπεδίου Donika Gërvalla-Schwarz, Μαυροβουνίου Djordje Radulovic και Πολωνίας Zbigniew Rau. Επίσης θα συμμετάσχουν οι παλιοί φίλοι της Βόρειας Μακεδονίας όπως ο George Robertson πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Alain Leroy, Ειδικός Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία και άλλους.

Το συνέδριο θα διαρκέσει δύο ημέρες, την 1 και 2 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί σε δύο τοποθεσίες, στην Οχρίδα και την Πρέσπα, και θα γίνει παραδοσιακά.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, Bujar Osmani./ibna