Κοσσυφοπέδιο: Παραμένει η διαφθορά σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Κοσσυφοπέδιο: Παραμένει η διαφθορά σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

Σε έκθεση που συντάχθηκε από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (CSO), το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κατά της διαφθοράς και το δικαστικό σώμα δεν δείχνει ετοιμότητα να αλλάξει την κατάσταση. Σύμφωνα με την έκθεση, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πολύ διεφθαρμένη χώρα. Ένας από τους λόγους είναι το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εξακολουθεί να είναι «ανεπαρκές και αδύναμο λόγω αλληλεπικαλυπτόμενων εντολών και ανεπαρκούς συντονισμού».

Η έκθεση παραθέτει την υπόθεση τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης, Besim Beqaj, Mimoza Kusari Lula, Dardan Gashi και Nenad Rasic, και 15 αξιωματούχων για κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.

«Ένα άλλο πρόβλημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η επιλεκτική προσέγγιση των δικαστών σε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κάτι που αντιβαίνει στο δικαίωμα δίκαιης δίκης και ίσης μεταχείρισης προσώπων βάσει του νόμου. Άλλοι που κατηγορούνται και διώκονται για κατώτερα επιπέδου αδικήματα διαφθοράς. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι που κατηγορούνται για διαφθορά καταλήγουν με ποινές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και στις περιπτώσεις όπου αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου κατηγορούνται για διαφθορά», ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση συνιστά στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να επιδείξει υγιή ηγεσία, την ικανότητα να ασκεί προγενέστερο σχεδιασμό και την προθυμία να διαθέσει επαρκείς πόρους για την καταπολέμηση της διαφθοράς./ibna