Σλοβενία: Αρκετές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στις διαμαρτυρίες

Σλοβενία: Αρκετές χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στις διαμαρτυρίες

Στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα η Prešern Square και οι κοντινοί δρόμοι ήταν γεμάτοι την Παρασκευή το απόγευμα με αρκετές χιλιάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Janez Janša ζητώντας πρόωρες εκλογές. Οι διοργανωτές εκτίμησαν ανεπίσημα ότι περίπου 40.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διαμαρτυρία.

Πολλοί από αυτούς έφεραν πανό με την επιγραφή “Predčasne volitve zdaj” ή “Πρόωρες εκλογές τώρα”. Μερικοί από αυτούς περιέφεραν μια μεγάλη κούκλα τον Janez Janša με το κείμενο «Σλοβένος ασθενής». Όλοι οι ομιλητές στην πλατεία Prešern ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης επειδή «δεν είναι λαϊκή κυβέρνηση».

Αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Prešern, μαζικά μετέβησαν στην πλατεία Republic όπου έλαβε χώρα το κύριο μέρος των εκδηλώσεων. Η αυξημένη παρουσία της αστυνομίας ήταν ορατή στους δρόμους και στο κτίριο του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του μισού περίπου της πλατείας Δημοκρατίας, που προστατεύθηκε με φράχτη. Περισσότεροι αστυνομικοί από το συνηθισμένο παρατηρήθηκαν στο μπροστινό μέρος του κυβερνητικού κτηρίου.

«Θάνατος στον φασισμό! Θάνατος στον Janšism! ” ήταν το πιο επαναλαμβανόμενο σύνθημα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στη Λιουμπλιάνα. Ένας από τους διοργανωτές, ο Jaša Jenull, κάλεσε την αστυνομία να κλείσει αρκετούς δρόμους για να μπορέσει να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτών.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έγινε δεκτή η είδηση ​​ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός απέτυχε να απομακρύνει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Igor Zorčič από τη θέση. «Δεν έχουν πλειοψηφία!» φώναξε ο Jenull υποστηριζόμενος από τους διαδηλωτές.

«Είμαστε εδώ γιατί πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούμε πλέον να διεκδικούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων πίσω από τα τραπέζια των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η Lidija Jerkič. «Οι αρχές δεν ακούν όταν εφιστούμε την προσοχή στον διάλογο. Οι αρχές ακούν και βλέπουν μόνο τον εαυτό τους.» Προειδοποίησε επίσης ότι “αργά ή γρήγορα, αργά ή γρήγορα” θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση, αλλά η ζημιά που θα έχει κάνει – θα παραμείνει και θα πληρωθεί από όλους τους πολίτες.

Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας Λιουμπλιάνα ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο με «τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής» από ποδηλατιστές που οδηγούσαν στην πόλη απαιτώντας αλλαγές. Υποστηρίζονται από συνδικάτα, ακαδημαϊκούς, κόμματα της αντιπολίτευσης και όλο και περισσότερους πολίτες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συγκεντρώσεις διακόπηκαν βίαια από την αστυνομία. Η τελευταία περίπτωση αναταραχής ήταν πριν από επτά ημέρες, όταν στην διαμαρτυρία συμμετείχαν Παλαιστίνιοι υποστηρικτές, διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής απόφασης να αναρτηθεί η σημαία του Ισραήλ στο κτίριο της κυβερνησης./ibna