Βουλγαρία: Ο προϋπολογισμός αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα

Βουλγαρία: Ο προϋπολογισμός αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα

Σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα υπάρχουν στον προϋπολογισμό σύμφωνα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Asen Vasilev, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΒΕΡ. «Τα απαραίτητα χρήματα πρέπει να αποδεσμευτούν από διάφορα μέρη για να χρηματοδοτηθούν οι συνεχιζόμενες ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης, της επιχείρησης αποκατάστασης, καθώς και για τη στήριξη των συνταξιούχων», δήλωσε ο υπουργός μιλώντας σε Συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, επί του παρόντος από τον κεντρικό προϋπολογισμός έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 595 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 414 εκατομμύρια ευρώ είναι για απρόβλεπτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των απρόβλεπτων εξόδων για εκκλησίες.

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, είπε ο υπουργός.

Απέτυχε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους μεγάλους δανειολήπτες της ΒΤΑ

Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Kiril Petkov και των οχτώ μεγαλύτερων δανειοληπτών της Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης /ΒΤΑ/ δεν πραγματοποιήθηκε, αφού δεν παραβρέθηκε ούτε μία από τις προσκεκλημένες από τον Petkov εταιρείες. Ο υπουργός είπε ότι έξι από τις εταιρείες έστειλαν γραπτές απαντήσεις, στις οποίες δηλώνουν ότι εξοφλούν τακτικά τα δάνειά τους. Απάντηση δεν ήρθε από τις εταιρείες Blagoevgrad BT και Traspect AE.

Χθες απέτυχε και η συνάντηση του Petkov με το Εποπτικό Συμβούλιο της τράπεζας, αφού παραβρέθηκε μόνο ο πρόεδρός του Stamen Yanev.

Ο Petkov ανακοίνωσε ότι υπάρχουν παράπονα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για άρνηση εκ μέρους της ΒΤΑ να τους χορηγήσει δάνειο, παρά το γεγονός ότι βασική προτεραιότητα στη δραστηριότητα της τράπεζας είναι η υποστήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα η ΒΤΑ δε θα χορηγεί πια δάνεια μεγαλύτερα από 5 εκατομμύρια λέβα (2,5 εκατ. ευρώ)./ibna