Η Κροατία θα προμηθευτεί 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων

Η Κροατία θα προμηθευτεί 12 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων

Η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε κατά τη σύνοδο την Παρασκευή απόφαση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων (MRFA). Ανεπίσημα, η τιμή για ολόκληρο το πακέτο είναι περίπου 999 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση αξιολόγησε ότι η προσφορά της Γαλλίας ήταν η καλύτερη και αποφάσισε να προμηθευτεί 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale πολλαπλών ρόλων (10 μονοθέσια και 2 διθέσια αεροσκάφη).

Ο πρωθυπουργός Andrej Plenković επεσήμανε ότι η αγορά του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Rafale F3-R θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, η Κροατία αποκτά έναν ισχυρό στρατηγικό αποτρεπτικό παράγοντα για τα επόμενα 30 έως 40 χρόνια, η οποία ενισχύει σημαντικά τη διεθνή θέση της και την προστασία του εναέριου χώρου και πολλαπλασιάζει τη συνολική ικανότητα μάχης του Κροατικού Στρατού. Η αγορά του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων θα ενισχύσει τη θέση της Κροατίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτήν την κίνηση, η Κροατία θα φτάσει για πρώτη φορά στο επίπεδο δαπανών του 2% του ΑΕΠ για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, που είναι ο στόχος όλων των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Andrej Plenković.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της κυβέρνησης, το Rafale είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος διπλού κινητήρα πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα πλοήγησης επίθεσης, ραντάρ τελευταίας γενιάς με υψηλή ενσωμάτωση αισθητήρων και συστημάτων αυτοάμυνας, καθώς και την ικανότητα χρήσης ενός ευρέως φάσματος όπλων, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων σήμερα. Μεταξύ άλλων, το Rafale είναι το μόνο από τα τέσσερα προσφερόμενα αεροσκάφη που έχει τη δυνατότητα σούπερ κρουαζιέρας. Μπορεί να φέρει το πιο χρήσιμο φορτίο (9,5 τόνους) και έχει τη χαμηλότερη αντανάκλαση ραντάρ, γεγονός που το καθιστά εν μέρει αόρατο.

Εκτός από το αεροσκάφος, η γαλλική προσφορά περιλαμβάνει επίσης προσομοιωτή πτήσης, βασικό πακέτο όπλων, εξοπλισμό εδάφους και δοκιμών, ανταλλακτικά, εκπαίδευση προσωπικού σύμφωνα με την αρχή της «εκπαίδευσης εκπαιδευτών», ολοκληρωμένη υποστήριξη από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους κατασκευαστών για μια περίοδο τριών ετών και εγγύηση 12 μηνών ανά κάθε παραδοθέν αεροσκάφος, κινητήρα, άλλου εξοπλισμού και ανταλλακτικών.

Η διάρκεια ζωής των σημερινων αεροσκαφών MiG-21 της Κροατίας λήγει το 2024, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την εισαγωγή του μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων σε επιχειρησιακή χρήση το συντομότερο δυνατό. Το επίπεδο εθνικής ασφάλειας θα αυξηθεί σε επίπεδο που δεν είχε ποτέ η Κροατία. Αυτό δεν θα είναι μόνο η μεγαλύτερη επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Κροατίας μετά την ανεξαρτησία, αλλά και η μεγαλύτερη επένδυση για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων στις 4 Ιουλίου 2019. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (για το νέο F-16 C / D Block 70), Σουηδία (για το νέο Gripen C / D), Γαλλία (για το μεταχειρισμένο Rafale F3-R) και Ισραήλ (για το μεταχειρισμένο F-16 C / D Block 30) έστειλαν προσφορές. Η διυπηρεσιακή επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά τις ληφθείσες προσφορές και ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη σκοπιμότητας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, η οποία υποβλήθηκε στην κυβέρνηση./ibna