Β-Ε: Ο κυβερνών συνασπισμός της Σερβικής Δημοκρατίας ενάντια στο διορισμό του Schmidt

Β-Ε: Ο κυβερνών συνασπισμός της Σερβικής Δημοκρατίας ενάντια στο διορισμό του Schmidt

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Željka Cvijanović δήλωσε την Παρασκευή στη Banja Luka ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη μέθοδο διορισμού του νέου Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε, ζητώντας έτσι την προστασία του διεθνούς δικαίου.

Μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνώντα συνασπισμό, ο Cvijanović τόνισε ότι η μέθοδος του διορισμού του νέου Ύπατου Εκπροσώπου ήταν ασυμβίβαστη με αυτό που ορίζουν οι Συμφωνίες του Dayton και ότι η διεθνής κοινότητα έδειξε ασυνέπεια.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο SRNA, ο Cvijanović επεσήμανε ότι έγινε προσπάθεια να διοριστεί παράνομα ένας νέος Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο Valentin Inzko εδώ και χρόνια δεν έχει αξιοπιστία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακαμφθούν σαφώς καθορισμένες διαδικασίες κατά την εκλογή ενός νέου Ύπατου Εκπροσώπου», δήλωσε ο Cvijanović στον Τύπο στην Banjaluka.

Ο Cvijanović δήλωσε ότι θα καλέσει εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να συναντηθούν το Σάββατο για να ακούσουν τη γνώμη τους σχετικά με αυτό το θέμα.

Στη συνάντηση της Παρασκευής συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Radovan Višković, και οι ηγέτες του SNSD Milorad Dodik, SP Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović, NDP Dragan Čavić, Λαϊκό Κόμμα Darko Banjac, και ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Σέρπσκα, Siniša Vidović.

Νωρίτερα, το μέλος της Σερβίας και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Mirolad Dodik εξέφρασαν επίσης τη διαφωνία τους λέγοντας ότι το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης / PIC / μπορεί να διορίσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο μόνο στην Ομοσπονδία της Β-Ε και όχι στη Σερβική Δημοκρατία.

Ο Dodik είπε ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν σέβεται την άφιξη του νέου Ύπατου Εκπροσώπου με αυτόν τον τρόπο και ότι δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να φέρουν σε δύσκολη θέση τον εαυτό του και να χάσει την αξιοπιστία ενός πολιτικού που ήταν επιτυχής στη Γερμανία.

«Αν νομίζει ότι θα έρθει εδώ για να διαχειριστεί κάτι με αλαζονεία, αν έρθει, τότε του λέω ότι δεν σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τον παράνομο Ύπατο Εκπρόσωπο και ότι ο χρόνος τους έχει περάσει πολύ», δήλωσε ο Dodik στους δημοσιογράφους. .

Είπε ότι αυτός ο διορισμός είναι άλλη μια ταπείνωση που προκαλείται σε όλους τους λαούς στη Β-Ε από τη Διεθνή Κοινότητα.

«Οι Βόσνιοι είναι προφανώς ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι θα πάρουν ένα νέο προστάτη. Έχουν έναν λόγο να γιορτάσουν κάτι σήμερα, αλλά αν το δούμε επίσημα και νόμιμα, αυτό είναι άλλη μια μπλόφα της διεθνούς κοινότητας με ένα σώμα που δεν υπάρχει καθόλου, και αυτό είναι το PIC», εξήγησε ο Dodik.

Είπε ότι το PIC δεν δικαιούται να διορίσει Ύπατο Εκπρόσωπο. «Δεν διορίστηκε Ύπατος Εκπρόσωπος. Το Παράρτημα 10 ορίζει ότι οι υπογράφοντες θα πρέπει να εγκρίνουν έναν υποψήφιο ο οποίος επιβεβαιώνεται από σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Dodik.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαδικασία που οδηγεί σε έναν νέο Ύπατο Εκπρόσωπο και ότι είναι προφανές ότι θέλουν να αγνοήσουν την ύπαρξη του θεσμικού και διεθνούς δικαίου./ibna