Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić δεν υπέγραψε τη βασική συμφωνία με την ΣΟΕ

Μαυροβούνιο: Ο Krivokapić δεν υπέγραψε τη βασική συμφωνία με την ΣΟΕ

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić έκανε το απόγευμα της Πέμπτης επείγον ταξίδι στο Βελιγράδι προκειμένου να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ) και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου της ΣΟΕ. Όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι η βασική συμφωνία μεταξύ του Μαυροβουνίου, ως κράτους, και της ΣΟΕ θα υπογραφεί τελικά – αυτό δεν έχει συμβεί. Ο Πατριάρχης Porfirije είπε ότι ο Krivokapić ήρθε με νέες συνθήκες, οι οποίες είναι απαράδεκτες για την ΣΟΕ.

Η Βασική Συμφωνία είναι το έγγραφο που καθορίζει τη θέση της Εκκλησίας στο κράτος, τις σχέσεις του κράτους και της Εκκλησίας και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν πιστούς, ιερείς και τη θέση των μοναστηριών με τους μοναχούς. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές του Μαυροβουνίου δήλωσαν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί παρά τις ορισμένες διαφωνίες.

Ο επίσκοπος Joanikije του Budimlje-Nikšić, ο οποίος διοικεί την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας μετά το θάνατο του επισκόπου Amfilohije, είπε στα ΜΜΕ ότι στη συνάντηση ζήτησε από τον Krivokapić να υπογράψει τη Συμφωνία χωρίς παρέμβαση στις εκλογές των Μητροπολιτών. Ο Krivokapić είπε νωρίτερα ότι θα «μεταδώσει ένα μήνυμα των πιστών της ΣΟΕ στο Μαυροβούνιο ότι ζητούν από τη Σύνοδο να διορίσει τον Επίσκοπο Joanikije για Μητροπολίτη». Ο Krivokapić είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Πατριάρχη Porfirije να υπογράψει τη Συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου.

Ο Joanikije είπε στην πύλη Podgorica IN4S ότι η εκλογή του μητροπολίτη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου Επισκόπων, της οποίας η σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η πρόταση του Krivokapić να υπογράψει τη Βασική Συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου είναι παράλογη, καθώς είναι ένα είδος πολιτικού ελιγμού και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια καλοπροαίρετη χειρονομία που θα οδηγούσε στην ηρεμία μακροπρόθεσμων εντάσεων, η επίλυση της οποίας ήταν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Krivokapić», είπε ο επίσκοπος Joanikije.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε η ΣΟΕ μετά τη συνάντηση, συμφωνήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της Βασικής Συμφωνίας και ότι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα επιβεβαίωσαν τότε ότι ο Krivokapić θα φτάσει στο Βελιγράδι το απόγευμα για να υπογράψει επίσημα τη Βασική Συμφωνία με την Αυτού Αγιότητα Πατριάρχη Σερβίας Porfirije.

«Μετά από αρκετές ώρες καθυστέρησης και ενημέρωσης του επικεφαλής της Σερβικής Εκκλησίας για πολλούς κι εντελώς διαφορετικούς λόγους για την καθυστέρηση της αναχώρησης από την Ποντγκόριτσα, ο Krivokapić έφτασε στη συμφωνημένη συνάντηση στις 9 μ.μ. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα παρουσίασε νέους και μέχρι στιγμής ανεπιθύμητους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να αναβληθεί», αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Πατριάρχης «άκουσε υπομονετικά τους νέους λόγους, εξεπλάγην και δεν είδε κανένα λόγο ή δικαιολογία για την πρόθεση του πρωθυπουργού Krivokapić να μην υπογράψει τη Συμφωνία, η οποία ήταν ο μόνος λόγος για την άφιξή του στο Πατριαρχικό Παλάτι στο Βελιγράδι».

«Η Αγιότητά του και οι επίσκοποι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των πιστών της ως η μόνη εκκλησία που δεν έχει υπογράψει συμφωνία για την εγγύηση της νομικής της θέσης, η οποία αποτελεί πράξη ανοιχτής διάκρισης. Το Σερβικό Πατριαρχείο και οι πιστοί του δεν θα παραιτηθούν από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ιερών τόπων τους», ανέφερε η δήλωση.

Ο Krivokapić, από την πλευρά του, είπε ότι επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να υπογράψει τη Συμφωνία. «Έχουμε κανονίσει με την Αγιότητά του να συμφωνήσουμε την ημερομηνία υπογραφής της βασικής συμφωνίας. Ανυπομονώ για την εκλογή νέου Μητροπολίτη του Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας με μεγάλη πίστη ότι θα καθοδηγήσει τους ανθρώπους όπως ο προκάτοχός του, ο ευλογημένος Μητροπολίτης Amfilohije», δήλωσε ο Krivokapić.

«Θέλουμε να φιλοξενήσουμε τον Πατριάρχη των Σέρβων Porfirije στο Μαυροβούνιο με τον πιο αξιοπρεπή τρόπο το συντομότερο δυνατό, όπως αρμόζει στον Πατριάρχη, και τον φιλόξενο και πιστό λαό του Μαυροβουνίου», κατέληξε ο Krivokapić./ibna