Αναστασιάδης: Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί θετική συμπεριφορά

Αναστασιάδης: Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί θετική συμπεριφορά

Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ απαιτεί θετική συμπεριφορά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από επίσκεψη στο Νοσοκομείο Μακαρίου στη Λευκωσία, ο Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες της Τουρκίας για διευθέτηση της Αμμοχώστου και η πρόταση για το Κυπριακό που τέθηκε στο τραπέζι, η οποία παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ανατρέπει τη βάση για μια διευθέτηση, που επιδιώκει να επιτύχει μια λύση δύο κρατών, δεν αποτελούν θετική συμπεριφορά.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο από μέρους μου να συμφωνήσω σε μια θετική ατζέντα που θα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη μη απαίτηση θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες ή όλα τα άλλα πράγματα που επιδιώκει η Τουρκία».

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων που έκλεισαν λόγω της πανδημίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «από δικής μας πλευράς έχουν δοθεί τα στοιχεία που θα επέτρεπε για να προχωρήσουμε».

Σημείωσε ότι φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Στην άλλη πλευρά εναπόκειται, επιτέλους, να ανταποκριθεί στη δική μας επίδειξη καλής θέλησης, κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επιστολή Tatar στον ΓΓ των ΗΕ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την παρουσίαση της προσέγγισής του στο Κυπριακό και πώς βλέπει τη διαδικασία να προχωρά.

Ο Tata έκανε την αποκάλυψη για την επιστολή κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Όπως είπε θα δημοσιοποιηθεί σύντομα η επιστολή η οποία απεστάλη και σε ορισμένους αρχηγούς κρατών της ΕΕ.

/ibna