Β-Ε: Ο Inzko παραιτήθηκε, ο Schmidt διορίστηκε ως νέος Ύπατος Εκπρόσωπος

Β-Ε: Ο Inzko παραιτήθηκε, ο Schmidt διορίστηκε ως νέος Ύπατος Εκπρόσωπος

Μετά από 12 χρόνια υπηρεσίας ως Προϊστάμενος του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Αυστριακός πολιτικός Valentin Inzko παραιτήθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για το διορισμό του διαδόχου του, Γερμανού πολιτικού Christian Schmidt.

Η εξέλιξη, σε αυτήν την περίπτωση, αναμενόταν, αλλά ξάφνιασε, καθώς ο διορισμός δεν έπρεπε να γίνει για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες. Τους τελευταίους μήνες, τα μέσα ενημέρωσης είκαζαν ότι ο Inzko θα ολοκληρώσει την αποστολή του στη Β-Ε και ότι ο Schmidt θα αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά όχι πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης πραγματοποίησε τη συνεδρίαση την Πέμπτη για να κάνει επίσημα αυτήν την αλλαγή.

«Οι Πρέσβεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC SB) όρισαν επίσημα τον Christian Schmidt ως τον επόμενο Ύπατο Εκπρόσωπο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά την υποψηφιότητά του που υπέβαλε η Γερμανία», ανακοίνωσε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου το απόγευμα της Πέμπτης.

«Το PIC SB ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον κ. Schmidt όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως Ύπατος Εκπρόσωπος την 1η Αυγούστου 2021, κατά την οποία η παραίτηση του κ. Valentin Inzko θα τεθεί σε ισχύ», ανέφερε η δήλωση.

Το PIC SB ευχαρίστησε τη Γερμανία για την πρωτοβουλία της και είναι πεπεισμένο ότι ο κ. Schmidt θα επιταχύνει την ολοκλήρωση της ατζέντας 5 + 2 και θα συμβάλει στη σταθερότητα στη Β-Ε διασφαλίζοντας τη συνεπή εφαρμογή των μη στρατιωτικών πτυχών της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton, η οποία έληξε τον πόλεμο Βοσνία-Ερζεγοβίνη 1992-1995.

Το PIC SB σημείωσε επίσης ότι αυτή η απόφαση υπογραμμίζει περαιτέρω τη δέσμευσή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε.

Το OHR θα ενημερώσει τώρα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την απόφαση του PIC SB.

«Το PIC SB εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρέσβη Valentin Inzko για τη μακροχρόνια έκτακτη δέσμευσή του και την τεράστια συμβολή του στην εφαρμογή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton και την ασφάλεια και σταθερότητα στη Β-Ε τα τελευταία 12 χρόνια.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν συμφώνησε με αυτήν την απόφαση. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στη Β-Ε, Igor Kalabuhov, είπε στα ΜΜΕ ότι η Ρωσία είναι αντίθετη με νέους διορισμούς στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου και ότι το OHR πρέπει να κλείσει. Δήλωσε ότι ο Inzko αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τις “Δυνάμεις της Βόννης” που δίνει στον Ύπατο Εκπρόσωπο την εξουσία να τροποποιεί τους υφιστάμενους και να επιβάλλει νέους νόμους. Επίσης, όπως δήλωσε ο Kalabuhov, ο Inzko μόλις παρατήρησε τι συνέβαινε χωρίς καμία δράση.

Σύμφωνα με τον πρώην Ύπατο Εκπρόσωπο, Christian Schwartz Schilling, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει και ο Schmit θα τις χρησιμοποιήσει.

«Θα χρησιμοποιήσει σίγουρα τις δυνάμεις της Βόννης, αλλά στην τροποποίηση των νόμων εάν είναι κακοί. [Θα τα χρησιμοποιήσει] όσον αφορά την άρση του αποκλεισμού. Εάν κάποιος προσπαθήσει να ρυθμίσει νομικά την κατάσταση με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, ώστε να μην δοξάζεται, να μην δοξάζονται εγκληματίες πολέμου, ώστε να μην συζητούνται οι αποφάσεις, τέτοιες καταστάσεις απαιτούν τη χρήση των δυνάμεων της Βόννης », δήλωσε ο πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος στο Ν1./ibna