Κροατία: Ο Grlić Radman συμμετείχε στη συνάντηση Gymnich

Κροατία: Ο Grlić Radman συμμετείχε στη συνάντηση Gymnich

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlian Radman μίλησε στα μέσα ενημέρωσης ενόψει μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στην οποία περιγράφοντας τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Θα συζητήσουμε για την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής εταιρικής σχέσης με την Αφρική. Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Αφρικανούς εταίρους μας και να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Για την Κροατία, το ζήτημα της μετανάστευσης είναι σημαντικό. Εδώ αναμένουμε μια ισχυρότερη δέσμευση από τους Αφρικανούς εταίρους μας για να αποτρέψουμε τους πολίτες τους να φύγουν σε ένα επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη. Θα βοηθήσουμε στη δημιουργία ικανοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Grlian Radman είπε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Ανατολική Γειτονιά. «Πέντε στους έξι από τους γείτονές μας στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχουν κανένα έλεγχο σε τμήματα της επικράτειάς τους. Αυτές είναι η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να επιλύσουν αυτές τις συγκρούσεις, μερικές από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες. Θα πιέσω για μια ισχυρότερη πολιτική δέσμευση. Όπως και με τα Δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει σαφής ανάγκη για μια ισχυρότερη πολιτική προσέγγιση για τις προκλήσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός, υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Κροατίας με την ειρηνική επανένταξη και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες της ΕΕ.

Επιπλέον, ο Grli Radman είπε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας με τους ασιάτες εταίρους στην περιοχή του Ειρηνικού και την εφαρμογή της στρατηγικής Indo-Pacific που εγκρίθηκε τον Απρίλιο.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα δεχτούν τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, με τον οποίο θα συζητήσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδίως τις προοπτικές έναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Την Τετάρτη, ο Grlian Radman πραγματοποίησε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.

Ο Grlić Radman συγχαίρει τον Santos Silva για την επιτυχημένη Πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ και ευχαρίστησε την Πορτογαλία για την άμεση βοήθεια μετά τον σεισμό στην κομητεία Sisak-Moslavina.

«Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει περιθώριο για πρόοδο στην οικονομική συνεργασία. Πριν από την πανδημία, η οικονομική μας συναλλαγή αυξανόταν και αυτή είναι μια τάση που θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε μόλις ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Grlić Radman, συζητώντας τις προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μετά την πανδημία της Κροατίας και της Πορτογαλίας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον Santos Silva για την υποστήριξη της Πορτογαλίας στις προσπάθειες της Κροατίας να ενταχθεί στο MED7, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωζώνη και τον Χώρο Schengen.

Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν την επιθυμία για μεγαλύτερη συνεργασία στον τουρισμό. «Η TAP Air Portugal θα αποκαταστήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Λισαβόνας και Ζάγκρεμπ στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Grlić Radman, καλωσορίζοντας την απόφαση της Πορτογαλίας να χαλαρώσει τους κανόνες για την είσοδο Κροατών στην Πορτογαλία, οι οποίοι τώρα απαιτείται μόνο να έχουν αρνητικό τεστ PCR και να μην έχουν πλέον σε καραντίνα.

Ο Grlić Radman και ο Santos Silva συζήτησαν επίσης άλλα τοπικά θέματα, όπως το ευρωπαϊκό ταξίδι των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την κατάσταση στην περιοχή της Νότιας Γειτονίας./ibna