Σλοβενία: Ο Janša επέζησε άλλης μιας ψηφοφορίας σε πρόταση μομφής

Σλοβενία: Ο Janša επέζησε άλλης μιας ψηφοφορίας σε πρόταση μομφής

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša επέζησε από την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, καθώς 42 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 44 κατά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτεύχθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 46 βουλευτών. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από περισσότερες από δέκα ώρες συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Τα στοιχεία της ψηφοφορίας δείχνουν ότι τα κόμματα του συνασπισμού καθώς και το Εθνικό Κόμμα (SNS), δύο βουλευτές του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) και οι δύο βουλευτές της μειοψηφίας ψήφισαν κατά της κατηγορίας, η οποία αναμενόταν από τη συζήτηση.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από τη Λίστα Marjan Šarec (LMŠ), τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), την Αριστερά και το Κόμμα Alenka Bratušek (SAB), οι οποίοι κατηγόρησαν τον Janša ότι παραβίασε διάφορα άρθρα του Συντάγματος και νόμους για την υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη δίωξη και τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα.

Είπαν ότι η κυβερνητική συνεργασία στη διαχείριση της επιδημίας Covid-19, απέτυχε να λάβει πλήρως το μερίδιο της Σλοβενίας στα εμβόλια Covid-19 και άσκησε πίεση στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Σλοβενικού Οργανισμού Τύπου (STA) και της εισαγγελίας.

Ο Jani Möderndorfer (LMŠ) δήλωσε ότι ως προσωρινός υπουργός Υγείας, ο Jansa απέτυχε ώστε Σλοβενία ​​να αγοράσει το πλήρες μερίδιό της στα εμβόλια Covid-19 και ως πρωθυπουργός ήταν υπεύθυνος για την κυβέρνηση που δεν τήρησε τη νομική της υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τη STA ως δημόσια υπηρεσία της, και στην υποχρέωση να γίνουν επίσημα γνωστά τα ονόματα των υποψηφίων για τους εξουσιοδοτημένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς.

«Ενεργεί κατά του νόμου και του Συντάγματος και των διεθνών μέσων που η Σλοβενία ​​- είτε μας αρέσει είτε όχι – έχει δεσμευτεί να σεβαστεί», δήλωσε ο Moderndorfer, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Jansa ως «αυθαίρετη, αυταρχική, επιβλαβή και επικίνδυνη, κοροϊδεύοντας τη δημοκρατία στη χώρα και στους ανθρώπους της».

Είπε ότι ο λόγος για την παράνομη και αντισυνταγματική συμπεριφορά της Janša ήταν ο προσωπικός του πόλεμος σε ότι θα ήταν ανεξάρτητο και αυτόνομο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα. Τα μέσα ενημέρωσης ήταν ο πρώτος στόχος του και ο STA ο ευκολότερος από αυτούς.

Μιλώντας για τα SocDems, η Bojana Muršič δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​κυβερνάται από μια αυταρχική κυβέρνηση που δεν δίνει σημασία για τους νόμους, το Σύνταγμα και τους ανθρώπους, επιδιώκει τους στόχους της. «Οι κατάφωρες παραβιάσεις έχουν γίνει καθημερινή πρακτική.»

Ο Janša απέρριψε τους ισχυρισμούς σε γενικές γραμμές λέγοντας ότι η πρόταση μομφής περιείχε «τόσα παράλογα πράγματα που δεν έχει νόημα να απαντήσουμε σε όλα αυτά και δεν έχει νόημα να τσακωθούμε γι ‘αυτά».

Η Σλοβενία ​​δεν βίωσε μια καταστροφή, όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση, αλλά πολύ αισιόδοξες στιγμές, είπε. «Μπορούμε να δούμε ένα έτος ανάκαμψης μπροστά μας που θα είναι ταχύτερο από τον μέσο όρο για τα κράτη μέλη της ΕΕ και που θα οδηγήσει τη Σλοβενία ​​πίσω στα επίπεδα πριν από την κρίση σε χρόνο ρεκόρ».

Είπε ότι, δεδομένης της κατάστασης, θα μπορούσε να αναμένεται ότι η κατάσταση της πανδημίας, που ισχύει έως τα μέσα Ιουνίου, θα ανασταλεί στη συνέχεια και ότι η Σλοβενία ​​θα μπορούσε να εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα εξαλειφθούν τα περισσότερα μέτρα, καθώς η Σλοβενία ​​φτάνει στο απαιτούμενο επίπεδο εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι.

Κατηγόρησε για τους θανάτους των 4.000 και πλέον από Covid-19 την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν είχε προετοιμαστεί για την επιδημία.

Όσον αφορά το σύστημα υγείας και τα μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι είχαν επενδυθεί 400 εκατομμύρια ευρώ σε σλοβενικά νοσοκομεία τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο είχαν επενδυθεί στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTV Slovenija και στο STA την ίδια περίοδο./ibna